Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


BOZKIR KÜLTÜR ÇEVRESİNDE GEYİK MİTLERİ

DEER MYTHS AROUND STEPPE CULTURE

BOZKIR KÜLTÜR ÇEVRESİNDE GEYİK MİTLERİ

 
Yazar : Aslı KAHRAMAN ÇINAR    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 9
Sayfa : 191-200
DOI Number: :
Cite : Aslı KAHRAMAN ÇINAR , (2016). BOZKIR KÜLTÜR ÇEVRESİNDE GEYİK MİTLERİ. Route Education and Social Science Journal , 9, p. 191-200. Doi: 10.17121/ressjournal.491.
8069    5773


Özet
Türkler tarihleri boyunca geniş coğrafyalara yayılmış, ulaştıkları her bölgeye kültürlerinden izler bırakmışlardır. Türk tarihi, merkez olarak Orta Asya (Bozkır) coğrafyasında başlamıştır. Bozkır kültürünün doğal bir sonucu Türk topluluklarının avcı-göçebe toplumlar olmasıdır. Avcı-göçebe toplumlar ise geçimlerini besicilik ve acılık ile sağlamıştır. Geyik de avcı-göçebe bozkır toplumları için günlük yaşamın vazgeçilmez hayvanlarından biri olmuştur. Bozkır mitolojik hikâyelerinde de geyik sıkça görüle bir varlıktır. Bir mit unsuru olarak ana-ata, kılavuz, ölümsüz ve kutsaldır. Bu özellikleri farklı mitolojilerde farklı hikâyelerle karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada bozkır kültür çevresinde anlatılan geyik mitlerine yer verilerek bu mitler ışığında geyiğe yüklenmiş olan kutsal unsurlar üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler
Bozkır, Mitoloji, Geyik, Kutsal,

Abstract
Turkish people have spreaded on a large area historically. They have left a mark on all the places they reach. The history of Turks begun in Central Asian Steppes. In reaction to the steppe culture, the human communities of Turks are hunter-nomad communities. The hunter-nomad comminuties make a living from stockfarming and apiculture. The deer is one of the essential animals for t he hunter-nomad communities in the daily life. Deer figures have been often observed in the stories of mythologic steppe. Mother-ancestor as an element of myht has been immortal and holly. We have been conforted by this characteristic in several stories and myths. In this study, by giving places to deer myths around the steppe culture, we dwell on the holly elements in the light of this myths

Keywords
Steppe, Mitology, Deer, Sacred

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri