Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


İSLÂM HUKUKU BAĞLAMINDA KADININ ŞAHİTLİĞİNE DAİR FARKLI YAKLAŞIMLAR

THE DIFFERENT APPROACHES TO WOMAN’S WITNESSİNG IN CONTEXT ISLAMIC LAW

İSLÂM HUKUKU BAĞLAMINDA KADININ ŞAHİTLİĞİNE DAİR FARKLI YAKLAŞIMLAR

 
Yazar : Hacı ÇİÇEK    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 26
Sayfa : 77-93
DOI Number: :
Cite : Hacı ÇİÇEK , (2018). İSLÂM HUKUKU BAĞLAMINDA KADININ ŞAHİTLİĞİNE DAİR FARKLI YAKLAŞIMLAR. Route Education and Social Science Journal , 26, p. 77-93. Doi: 10.17121/ressjournal.933.
1584    1303


Özet
Şahitlik, bütün hukuk sistemlerinin ilgilendiği bir konudur. İslâm hukuku da bu alanı ihmal etmemiş; hatta şahitlik konusunu ele alan ayet, Kur’an’ın en uzun (el-Bakara, 2/282) ayeti olmuştur. İslâm hukukunda kadının şahitliği meselesi, bazı çevreler tarafından çoğu kez, kadının ikinci plana itildiği bağlamında yorumlanmıştır. Kadına her alanda temel haklar sağlayan İslâm; akıl, adalet ve hafıza sahibi kadının şahitliğini de kabul etmiştir. Ayrıca kadın, sanıldığı gibi erkekten sonra gelen bir özne olarak görülmemiş; aksine sahabilerin yanlış anladıkları onlarca hadisi düzelten Hz. Aişe gibi bir kadının yorum ve tespitleri, şahitlik bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kadının doğası, tarihte çeşitli toplumlardaki statüsü, iki kadının bir erkeğe denkliği sorunu ve çeşitli alanlardaki şahitliği incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler
İslâm, hukuk, kadın, şahit, şahitlik.

Abstract
Witnessing is a subject about which all law systems are conserned. Islamic did not ignore that field. Morever, the verse of Koran (al-Bakara, 2/282) which is about witnessing is the longest verse. The issue of witnessing of woman in Islamic law is interpreted as woman’s becoming of secondary importance by some people. Beside, giving the woman the right of interfering to every field. Islam also accepted teh witnessing of a woman owning wisdom, justica and memory. Besides a woman is not seen as an object coming after man. On the contrary, Holy Aisha whose interprations an determinations were assessed in that context, corrected the Prophet Mohammad’s words that were misunderstood by the companion of Prophet Mohammad. In this study the nature of women, the statue of woman is different communities in history, the issue of two women’s ekuaaling to one man the witnessing of women in different subjects will be investigated.

Keywords
Islam, law, woman, witness, witnessing.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri