Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


NİSA SURESİ 34. AYET BAĞLAMINDA KUR’AN VE SÜNNETE GÖRE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ VE KADINLARIN DÖVÜLMESİ MESELESİ

EQUALITY OF WOMEN AND MEN IN CONTEXT OF 34TH AYAH OF NISA SURA ACCORDING TO QUARAN AND HADITH AND THE ISSUE OF BATTERING WOMEN

NİSA SURESİ 34. AYET BAĞLAMINDA KUR’AN VE SÜNNETE GÖRE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ VE KADINLARIN DÖVÜLMESİ MESELESİ

 
Yazar : Osman KAYA    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 18
Sayfa : 324-346
DOI Number: :
Cite : Osman KAYA , (2017). NİSA SURESİ 34. AYET BAĞLAMINDA KUR’AN VE SÜNNETE GÖRE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ VE KADINLARIN DÖVÜLMESİ MESELESİ. Route Education and Social Science Journal , 18, p. 324-346. Doi: 10.17121/ressjournal.803.
11293    2060


Özet
İslamî inanca göre, kadın-erkek bütün fertler gerek görev ve sorumlulukları gerekse hak ve ödevleri bakımından eşit yaratılmıştır. Bu eşitlik bir bütünü tamamlayan parçalar mesabesindedir. Aile içerisinde, kadının görev ve sorumlulukları ayrı; erkeğin görev ve sorumlukları ayrıdır. Bu görev ve sorumlukların farklı olması veya fiziki bakımdan birinin daha güçlü olması, bir tarafın diğer taraftan üstün olduğu hakkını vermez. Buna rağmen geçmişten günümüze kadar kadın-erkek eşitliği ve kadınların dövülebileceği iddiası tartışılmıştır. Söz konusu iddianın dinî bir nassa dayandırılması, durumu daha da karmaşık bir hale getirmektedir. Bu iddianın ortaya atılması özellikle Nisa Suresi 34. ayetinin içeriğindeki bazı kavramlara faklı anlamlar verilmesi neticesinde olmuştur. Bu kavramlar incelendiğinde kelime ve terimlerin farklı anlamlandırmak suretiyle problemin doğru bir anlayışla çözülebileceğini görmek mümkün görülmektedir. Bu makalemizde söz konusu ayetin anlamlandırılmasında özellikle “kavvam” “nüşûz” ve “darb/darabe” kelimeleri üzerine Kur’an’ın anlam bütünlüğü içerisinde odaklanılarak ve Hz. Peygamber’in uygulamaları incelenerek bir sonuca varılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Kadın-Erkek, Eşitlik, Kadınların Dövülmesi, Ayet ve Hadis

Abstract
According to Islamic belief, every individual, either man or woman has been created equally both in their responsibilities and rights. This equality has been taken for two identical parts forming a unity. In familial life, man and woman have different duties and responsibilities. The differences in duties and responsibilities or physical strength of one party do not bestow the right of superiority over the other. However, equality of man and woman, and the claim that women can be battered have been under discussion from the past up to present. What makes the complicated is the claim under discussion is based on a religious testimonial. This claim is especially based on various interpretations of certain concepts in 34th Ayah of Nisa Sura.When these concepts are analyzed, through interpreting differently, the problematic issue seems resolvable. This article aims to focus especially on the terms “Kavvam” “Nüşûz” and “darb / Darabe” in contextual unity of Quran and practices of Holy Prophet in interpretation of the Ayah mentioned.

Keywords
Men-Women, Equality of women and men, Battering women, Ayah and Hadith

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri