Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ BULANIK MOORA VE BULANIK AHP YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ: TÜRK BANKALARI DENEYİMİ

THE ANALYSING OF THE FINANCIAL PERFORMANCE OF BANKS BY USING FUZZY AHP AND FUZZY MOORA APPROACHES: CASE OF TURKISH BANKS

BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ BULANIK MOORA VE BULANIK AHP YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ: TÜRK BANKALARI DENEYİMİ

 
Yazar : Utku ALTUNÖZ    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 16
Sayfa : 116-132
DOI Number: :
Cite : Utku ALTUNÖZ , (2017). BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ BULANIK MOORA VE BULANIK AHP YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ: TÜRK BANKALARI DENEYİMİ. Route Education and Social Science Journal , 16, p. 116-132. Doi: 10.17121/ressjournal.692.
1871    1619


Özet
Finansal kesimin en önemli aktörlerinden bir olan bankalar, finansal sistemin işlevselliği ve istikrarı açısından da önemli bir rol üstelenmektedir. Yatırımcılar, kredi sağlayanlar ve paydaşların yanında bankacılık sektörünün gelişmesinde ve sektör içerisindeki bankaların kendi öz yeteneklerini belirlemesinde banka performanslarının değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda bulanık MOORA ve Bulanık AHP yöntemleri birleştirilerek 2007-2016 yılları için Borsa İstanbul’da işlem gören 12 bankanın finansal performansları değerlendirilmektedir. İlk olarak Mandic (2014) ile Şişman ve Doğan’ın (2016) çalışmalarından yararlanılarak bulanık AHP yaklaşımı ile kriterlerin ikili karşılaştırılması yapılmış ve önem ağırlıkları belirlenmiştir. Ardından bankalar bulanık MOORA yaklaşımına göre önem dereceleri göz önüne alınarak sıralanarak değerlendirilmiştir. Analiz sonucuna göre finansal performans bakımından ilk sırada “İş Bankası ” son sırada ise “ICBCT” yer almıştır. Ayrıca karlılık oranları, likidite oranları ile sermaye ve bilanço oranları yüksek olan bankanın , finansal performansının da yüksek olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
BULANIK MOORA BULANIK AHP

Abstract
Banks, one of the most important actors of the financial sector, also play an important role in the functioning and stability of the financial system. Beside to investors, lenders and stakeholders, the assessment of bank performance is crucial in the development of the banking sector and in the identification of banks' own capabilities within the sector. In this direction, the fuzzy MOORA and fuzzy AHP methods are combined to evaluate the financial performances of 12 banks traded in Stock Exchange of Istanbul over the periods 2007-2016. Firstly, criteria were compared with fuzzy AHP approach and the importance weights are determined given by Mandic et al. (2014) and Şişman and Doğan (2016). Then, the banks were ranked and evaluated according to the fuzzy MOORA approach by considering the importance of the criteria. As a result, “İş Bankası” takes place first bank and “ICBCT ” takes place last one in terms of financial performance. Moreover, in case the profitability ratios of liquidity ratios and capital and balance sheet ratios of banks are high, resulting in high financial performance.

Keywords
Turkish Banking Sector, Financial Performance, Fuzzy AHP, Fuzzy MOORA

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri