Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


AVRUPA BİRLİĞİ’NİN SURİYELİ MÜLTECİLERE YÖNELİK YAKLAŞIM VE POLİTİKALARI

EUROPEAN UNION’S APPROACH AND POLICIES ABOUT SYRIAN REFUGEES

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN SURİYELİ MÜLTECİLERE YÖNELİK YAKLAŞIM VE POLİTİKALARI

 
Yazar : Samet ZENGİNOĞLU  & Selim KANAT  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 15
Sayfa : 20-32
DOI Number: :
Cite : Samet ZENGİNOĞLU & Selim KANAT, (2017). AVRUPA BİRLİĞİ’NİN SURİYELİ MÜLTECİLERE YÖNELİK YAKLAŞIM VE POLİTİKALARI. Route Education and Social Science Journal , 15, p. 20-32. Doi: 10.17121/ressjournal.684.
2044    1547


Özet
Suriye’de, Mart 2011’de başlayan ve sonrasında yaşanan gelişmeler, ülkenin iç savaşa sürüklenmesine neden olmuştur. Suriye yönetimi, muhalif gruplar ve IŞİD eksenindeki çatışmalar, sorunu daha da derinleştirmiş ve küresel boyuta taşımıştır. Bu karmaşıklık içerisinde hayatlarından endişe eden ve canlarını kurtarmak için öncelikle çevre ülkelere ve sonrasında da yaşamlarının daha anlamlı ve değerli olacaklarına inandıkları Avrupa ülkelerine göç etmek isteyen Suriyeli mülteciler, sorunun bir diğer boyutunu oluşturmuştur. Özellikle, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitmek isteyen bu mülteciler, çoğunlukla AB ülkelerinin sert ve duyarsız tutumları sebebiyle modern bir insanlık dramının aktörü haline gelmişlerdir ve gelmeye devam etmektedirler. Çünkü “insan hakları” ve “demokrasi” gibi insani değerler üzerine kurulmuş olan Birliğin, söz konusu mülteciler ve bilhassa Suriyeli mülteciler olduğu zaman, “ötekileştirici” ve “dışlayıcı” söylem ve politikalara başvurduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Suriye, mülteciler, kimlik, Avrupa Birliği, Türkiye.

Abstract
In Syria, the developments that started in March 2011 and continued afterwards dragged the country into a civil war. The conflicts among the Syrian government, opposing groups and The Islamic State of Iraq and the Levant intensified the problem and carried the issue to a global scale. The Syrian refugees, who worried about their lives and wanted to migrate to neighboring countries in the first place and then to European countries where they believed their lives would be more meaningful and valued, constituted another dimension of the problem. These refugees who especially wanted to move to EU member states from Turkey became the actors of a modern humanitarian plight most of the time due to the harsh and indifferent attitude of European countries. This is because the Union that had been established upon humanitarian values such as “human rights” and “democracy” resorted to “marginalizing” and “exclusivist” discourses when refugees and especially Syrian refugees were at stake.

Keywords
Suriye, mülteciler, kimlik, Avrupa Birliği, Türkiye.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri