Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Licence
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. .

HABERMAS’IN GÖRÜŞLERİ BAĞLAMINDA FRANKFURT OKULU VE ELEŞTİREL TEORİ

FRANKFURT SCHOOL AND CRITICAL THEORY IN THE CONTEXT OF HABERMAS VIEWS

HABERMAS’IN GÖRÜŞLERİ BAĞLAMINDA FRANKFURT OKULU VE ELEŞTİREL TEORİ

 
Yazar : Gürkan ÇİL    
Türü :
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 89
Sayfa : 103-112
DOI Number: :
Cite : Gürkan ÇİL , (2024). HABERMAS’IN GÖRÜŞLERİ BAĞLAMINDA FRANKFURT OKULU VE ELEŞTİREL TEORİ. Route Education and Social Science Journal , 89, p. 103-112. Doi: 10.17121/ressjournal.3589.
71    73


Özet
Bu çalışmada kapsam olarak Frankfurt Okulu ve Eleştirel teori çerçevesinde Jürgen Habermas’ın bakış açısını ortaya koymayı sosyolojik bakımdan konu edinmiştir. Habermas’ın yorumsamacı bir yaklaşımla bilgi ve insan ihtiyaçlarına karşı ortaya koyduğu açıklamalar konunun anlaşılması bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Eleştirel Teori’nin Marksist düşünceden uzaklaşmaya başladığı dönemlerde Habermas, yeni eleştirel teorinin en önemli temsilcisi olarak Frankfurt Okulu açısından bir “ikinci kuşak” olmuştur. Toplumsal hakikat olarak ifade ettiği anlayışın toplumdan ziyade evrensel bir nitelik olarak dilde kökleştiren Habermas, araçsal akıl, iletişimsel akıl, rasyonalite ve ideoloji gibi kavramları eleştirel bağlamda tartışmaktadır. Aydınlanmanın, pozitivizmin, modern toplumun, kültür endüstrisinin, Marksist teorinin ve sosyolojinin eleştirisini yapan Habermas, modern toplum insanına içinde bulunduğu çelişkilerden çıkış yolları sunmaktadır. İletişimsel Eylem Teorisi ile iletişim süreçlerine uzamsal ve zamansal açılardan yaklaşmış ve iletişim içerikleri arasında bir ağ olması bakımından soyut eş zamanlılıklar kurarak kamusal alanların doğmasına katkıda bulunmaya çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler
Habermas, Frankfurt Okulu, Eleştirel Teori, İletişimsel Eylem.

Abstract
This study aims to sociologically present Jürgen Habermas’ perspective within the framework of the Frankfurt School and Critical Theory. Habermas’ explanations regarding information and human needs with an interpretative approach are important in terms of understanding the subject. In the periods when Critical Theory began to move away from Marxist thought, Habermas became a “second generation” for the Frankfurt School as the most important representative of the new critical theory. Habermas, who roots the understanding he expresses as social truth in language as a universal quality rather than in society, discusses concepts such as instrumental reason, communicative reason, rationality and ideology in a critical context. Habermas, who criticizes enlightenment, positivism, modern society, culture industry, Marxist theory and sociology, offers ways out of the contradictions in which the modern society people find themselves. With the Theory of Communicative Action, he approached communication processes from spatial and temporal perspectives and tried to contribute to the emergence of public spaces by establishing abstract simultaneities in terms of being a network between communication contents.

Keywords
Habermas, Frankfurt School, Critical Theory, Communicative Action.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri