Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Licence
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. .

TÜRK TOPLUMUNDA KADIN ÖRGÜTLENME BİÇİMLERİ: TANZİMAT SONRASI (1839-1923)

FORMS OF WOMEN'S ORGANIZATION IN TURKISH SOCIETY: POST-TANZIMAT PERIOD (1839-1923)

TÜRK TOPLUMUNDA KADIN ÖRGÜTLENME BİÇİMLERİ: TANZİMAT SONRASI (1839-1923)

 
Yazar : Emel İŞTAR IŞIKLI  & Ömer Faruk IŞIKLI  
Türü :
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 89
Sayfa : 71-91
DOI Number: :
Cite : Emel İŞTAR IŞIKLI & Ömer Faruk IŞIKLI, (2024). TÜRK TOPLUMUNDA KADIN ÖRGÜTLENME BİÇİMLERİ: TANZİMAT SONRASI (1839-1923). Route Education and Social Science Journal , 89, p. 71-91. Doi: 10.17121/ressjournal.3586.
99    70


Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadınların sivil toplumda (STK) ve diğer örgütlenme biçimlerinde nasıl yer aldığını incelemektedir. Özellikle Tanzimat sonrası dönemde, vakıfların sağlık, eğitim ve sosyal yardımlar gibi çeşitli alanlarda hizmet veren kurumsal yapılara dönüşmesiyle kadınların toplumsal rolü değişmiştir. Kadın vakıflarının ve cemiyetlerinin sayısındaki artış, bu dönemde kadınların sosyal yaşamda daha etkin bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca, kadınların gazete ve dergi gibi medya araçlarını kullanarak kamusal alanda görünürlüklerini artırdıkları gözlemlenmiştir. Araştırma kapsamında, sivil toplum, sivil toplum kuruluşları ve örgütlenme kavramları ele alınmıştır. Tanzimat dönemi ve sonrasında kadınların bu kavramlar içindeki rolü detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada 27 vakıf (cemiyet), 14 gazete ve 18 dergi tespit edilmiştir. Bu örgütlenme biçimlerinde kadınların rolleri, etkin oldukları alanlar ve gerçekleştirdikleri faaliyetler ile basın-yayın alanındaki katkıları detaylandırılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma, kadınların Tanzimat sonrası dönemde toplumsal örgütlenmelerdeki yerini ve etkisini ortaya koyarak, Osmanlı toplumunda kadınların kamusal ve sivil alandaki rollerini aydınlatmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler
Kadın, Kadın Örgütlenmeleri, Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Osmanlı İmparatorluğu

Abstract
This study explores the roles and organizational forms of women in the Ottoman Empire, focusing on the period following the Tanzimat reforms (1839-1923). During this era, the transformation of foundations (waqfs) into institutional structures providing services in health, education, and social aid marked a significant development in civil society organizations. The increase in women’s foundations and societies (cemiyetler) highlights their growing involvement in social activities. Additionally, women utilized media outlets such as newspapers and magazines to enhance their visibility in the public sphere. The research examines the concepts of organization, civil society, and civil society organizations, with a specific focus on women's organizational methods during and after the Tanzimat period. The study identifies 27 foundations (societies), 14 newspapers, and 18 magazines. It analyzes the roles of women in these organizations, their areas of influence, and their activities in both societal and media contexts. The findings aim to illuminate the participation and impact of women in public and civil domains in Ottoman society during the Tanzimat era and beyond.

Keywords
Women, Women's Organizations, Civil Society, Non-governmental Organizations, Ottoman Empire.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri