Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

FACTORS AFFECTING VOCATIONAL AND TECHNICAL ANATOLIAN HIGH SCHOOL STUDENTS' VOCATIONAL SELECTION

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

 
Yazar : Aziz UTKU  - Mehmet Nur KARAGÖZ - Fatih OYUR - Cemal TUNÇ - Hasan Hüseyin ŞENGAL - Feyzi AŞIK - Orhan PALA & Agit AYAZ  
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 76
Sayfa : 134-150
DOI Number: :
Cite : Aziz UTKU - Mehmet Nur KARAGÖZ - Fatih OYUR - Cemal TUNÇ - Hasan Hüseyin ŞENGAL - Feyzi AŞIK - Orhan PALA & Agit AYAZ , (2023). MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER. Route Education and Social Science Journal , 76, p. 134-150. Doi: 10.17121/ressjournal.3296.
473    296


Özet
Bu araştırmada, mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerinin meslek seçiminde etkili olan faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik anadolu liselerinde eğitim görmekte olan öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Bu nedenle araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evreni olarak, Diyarbakır ilindeki farklı ilçelerdeki mesleki ve teknik anadolu liselerinin 10.,11. ve 12. sınıf öğrencileri seçilmiştir. Veri toplama araçları olarak; “Meslek Seçimine Etki Eden Faktörler Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Türkiye'de etkili bir mesleki rehberlik sisteminin olmaması, ortaöğretim ve lise sonrası öğrencileri bilinçdışı tercihlerine göre ilgi ve tutumlarından farklı alanlara yönelmeye zorlamaktadır. Çoğu öğrenci, becerilerini ve yeteneklerini bilmeden, üniversite sınav sonuçlarına göre bir ana dal seçmek zorunda kalmaktadır. Alana ilgi ve yeteneğe sahip olup olmadıklarını bilmeden üniversiteye giren bazı öğrenciler okullarında ana dal değiştirirler, başarısız olurlar ya da en kötüsü mezun olduktan sonra iş dünyasında başarısız olurlar. Bu durumun sosyal, psikolojik ve özellikle mali yükü bireylere ve ülkemize ağır gelmektedir. Bu yükü ortadan kaldırmak için diğer Avrupa ülkelerinde uygulanan eğitim danışmanlık hizmetleri ile birlikte ülkemizde mesleki seyahat ofisleri kurulmalı, mesleki becerilerle gerekli araştırma ve yönlendirmeler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler
Meslek seçimi, kariyer, meslek

Abstract
The purpose of this study was to find out the factors that influence the career choice of Anatolian vocational and technical high school students. The research took into account the opinions of students studying in Anatolian vocational and technical high schools under the jurisdiction of the Ministry of Education. For this reason, scanning method was used in the research. As the research universe, 10th, 11th and 12th grade students of vocational and technical Anatolian high schools in different districts of Diyarbakır were selected. As data collection tools; “The Scale of Factors Affecting the Occupational Choice” was used. According to the findings obtained; The lack of an effective vocational guidance system in Turkey forces secondary and post-secondary students to turn to different fields from their interests and attitudes according to their unconscious preferences. Most students have to choose a major based on their university exam results, without knowing their skills and abilities. Some students who enter college without knowing whether they have the interest and talent in the field change majors, fail, or worst of all, fail in business after graduation. The social, psychological and especially financial burden of this situation is heavy on individuals and our country. In order to eliminate this burden, vocational travel offices should be established in our country together with the education consultancy services applied in other European countries, and necessary research and guidance should be made with professional skills.

Keywords
Choosing a profession, career, profession

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri