Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ŞEHİR VE ESTETİK İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLEDİRME

AN ASSESSMENT ON THE RELATIONSHIP OF CITY AND AESTHETICS

ŞEHİR VE ESTETİK İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLEDİRME

 
Yazar : Hatice DÖNMEZ AYDIN    
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 75
Sayfa : 318-325
DOI Number: :
Cite : Hatice DÖNMEZ AYDIN , (2022). ŞEHİR VE ESTETİK İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLEDİRME. Route Education and Social Science Journal , 75, p. 318-325. Doi: 10.17121/ressjournal.3284.
361    465


Özet
İnsanların ilk yerleşim yeri edindikleri andan itibaren bu mekânları güzelleştirme gayesi içerisinde olmuşlardır. Bu insanların ve mekânların bir araya gelerek oluşturduğu şehirler de aynı şekilde insanların güzelleştirmek için gayret gösterdikleri yerlerdir. Elbette sanayi devrimi sonucu şehirleşmenin artması ve şehirlerin güzel mekândan öte yaşanabilir mekân haline getirilmesi öncelikli hedef olmuştur. Bugüne gelindiğinde şehirlerin yaşanabilirliği ile güzelliği dengeli giden bir seyre evrilmiştir. İnsanların içinde taşıdığı bir haslet olan güzeli aramanın veya arzulamanın yansıması estetik kavramı ile özdeşleşmiştir. Bu çalışmada insanların gündelik olarak en çok maruz kaldığı veya yaşadığı mekân ve kentlerdeki estetik sorunsalı merkeze alınmıştır. Şehri oluşturan tüm öğelerin bir şekilde ilişkili olduğu estetik kavramının nerede ne kadar etkin veya etkisiz olduğu konusu temel tartışma konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca tarihsel değişimlerin şehir ve estetik ilişkisini nasıl biçimlendiği sorusuna cevap aranmıştır.

Anahtar Kelimeler
Şehir, Mekan, İnsan, Estetik

Abstract
From the moment people acquired the first settlement, they have been aiming to beautify these places. Cities created by these people and places are also places where people strive to beautify. Of course, the increase in urbanization as a result of the industrial revolution and making cities livable rather than beautiful places have been the primary target. Today, the livability and beauty of cities have evolved into a balanced course. The reflection of seeking or desiring the beautiful, which is a trait that people have inside, is identified with the concept of aesthetics. In this study, the problem of aesthetics in the places and cities where people are exposed or live the most on a daily basis has been taken into the center. The main subject of discussion is where the concept of aesthetics, in which all the elements that make up the city are somehow related, are effective or ineffective. In addition, an answer was sought to the question of how historical changes shaped the relationship between the city and aesthetics.

Keywords
City, Space, Human, Aesthetics

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri