Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


THE ROLE OF EMOTIONAL INTELLIGENCE IN CUSTOMER ORIENTATION ON THE ROAD TO CUSTOMER SATISFACTION

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNE GİDEN YOLDA DUYGUSAL ZEKANIN MÜŞTERİ ODAKLILIK ÜZERİNDEKİ ROLÜ

THE ROLE OF EMOTIONAL INTELLIGENCE IN CUSTOMER ORIENTATION ON THE ROAD TO CUSTOMER SATISFACTION

 
Yazar : Alperen Mustafa YİĞİT  & Mehmet EROGLU  
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 72
Sayfa : 245-255
DOI Number: :
Cite : Alperen Mustafa YİĞİT & Mehmet EROGLU, (2022). THE ROLE OF EMOTIONAL INTELLIGENCE IN CUSTOMER ORIENTATION ON THE ROAD TO CUSTOMER SATISFACTION. Route Education and Social Science Journal , 72, p. 245-255. Doi: 10.17121/ressjournal.3158.
504    621


Özet
Günümüzde gittikçe artan rekabette işletmelerin müşterilerini elde tutması ve sadakatlerini artırması daha önemli hale gelmiştir. Bunun için işletmenin faaliyetlerini müşteri merkezli gerçekleştirmesi gerekmektedir. Müşteri odaklı bu yaklaşımda başarılı olabilmek için çalışanların bu bakış açışı ile görevlerini yapmaları gerekir. Müşteri odaklı yaklaşımda çalışanların üstün performans gösterebilmeleri için bilişsel zekâ kadar duygusal zekâya da ihtiyaçları olduğu görülmektedir. Bu bağlamda çalışma, duygusal zekanın çalışanlar üzerinde müşteri odaklılık üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Duygusal zekâ dört boyutlu bir ölçekle ölçülürken; müşteri odaklılık tek boyutlu bir ölçek kullanılarak ölçülmüştür. Veriler, bir çağrı merkezinde çalışan 241 çalışandan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, duygusal zekanın kendi duygularını değerlendirme [KDD] boyutu dışında diğer üç boyutunun (başkalarının duygularını değerlendirme [BDD], duyguların düzenlenmesi [DD] ve duyguların kullanımı [DK]) müşteri yönlülük üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Duygusal zekâ, WLEIS, müşteri odaklılık, çağrı merkezi çalışanları

Abstract
In today’s increasing competition, it has become more critical for businesses to retain their customers and increase their loyalty. Therefore, the business should carry out its activities in a customer-centred manner. To be successful in this customer-oriented approach, employees must do their job with this perspective. It is seen that employees in the customer-oriented approach need emotional intelligence (EI) and cognitive intelligence to show superior performance. In this context, the study aims to determine the effect of emotional intelligence on employees’ customer orientation. While emotional intelligence was measured with a four-dimensional scale, customer orientation was measured using a one-dimensional scale. The data were obtained from 241 employees working in a call centre by questionnaire method. According to the results, it was seen that except for the self-emotional appraisal [SEA] dimension, the other three dimensions of emotional intelligence (others’ emotional appraisal [OEA], regulation of emotion [ROE], and, use of emotion [UOE]) have a significant and positive effect on customer orientation.

Keywords
Emotional intelligence, WLEIS, customer orientation, call center employees

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri