Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


MANİLERİN SOSYOKÜLTÜREL BAKIMDAN DEĞERİ: BODRUM MANİLERİ ÖRNEĞİ

SOCIO-CULTURAL VALUE OF FOLK SONGS: BODRUM CASE

MANİLERİN SOSYOKÜLTÜREL BAKIMDAN DEĞERİ: BODRUM MANİLERİ ÖRNEĞİ

 
Yazar : Ali YAKICI  & Esra AKYOL  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 19
Sayfa : 484-488
DOI Number: :
Cite : Ali YAKICI & Esra AKYOL, (2017). MANİLERİN SOSYOKÜLTÜREL BAKIMDAN DEĞERİ: BODRUM MANİLERİ ÖRNEĞİ. Route Education and Social Science Journal , 19, p. 484-488. Doi: 10.17121/ressjournal.911.
1474    1125


Özet
Maniler, Türk halk edebiyatı, halk şiiri, kısacası Türk kültürünün en yaygın ve zengin sözlü gelenek ürünlerindendir. Pek çoğu türkü biçiminde ezgili olarak icra edilmektedir. Manilerde toplum hayatını, insanların kılık kıyafetlerini, eğitimini, bilgi ve görgüsünü, aşkın, sevginin ve sevgilinin tasvirini, vefasızlığı, ihmali, iyi gün dostlarını, kötü gün düşmanlarını, ölümü, kısacası yaşanılan dünyaya ait birçok şeyi görmek ve tanımak mümkündür. Türkçenin konuşulduğu bütün coğrafyalarda olduğu gibi Bodrum’da da zengin bir mani hazinesinin varlığı bilinmektedir. Bodrum’dan derlenen manilere bakıldığında hem şehrin hem de o şehirde yaşamlarını sürdüren insanların sosyal ve kültürel durumlarıyla alakalı birçok davranış, inanış, uygulama, bilgi ve görgünün bulunduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Bodrum ve yöresinden derlenmiş olan manilerden hareketle Bodrum’un sosyal ve kültürel bakımdan imgeleşmiş olan değerleri ele alınıp incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Mani, Türk Halk Edebiyatı, Türk Halk Şiiri, Bodrum

Abstract
Folks songs, Turkish folk literature, folk poetry, in short, are the most common and rich oral traditions of Turkish culture. Many of them are performed in the form of folk songs with a melody. In folk songs, it is possible to see and recognize the community life, people's attire, education, knowledge and vision, the portrayal of romance, love and the beloved, unfaithfulness, neglect, fair-weather friends, foul- weather friends, death and in short, many things belong with the real world. It is acknowledged that there is a wealth of folk song treasure in Bodrum as well as in all the geographies where Turkish language is spoken. Examining the folk songs compiled from Bodrum, it is seen that there are many behaviors, beliefs, practices, knowledge and manners related both the city and the social and cultural affairs of the people living in this city. In this study, socially and culturally portrayed values of Bodrum are investigated with reference to the folk songs that are compiled in Bodrum and its region.

Keywords
Folk song, Turkish Folk Literature, Turkish Folk Poetry, Bodrum

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri