Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Licence
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. .

DÜZGÜN İŞ (İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İŞ) KAVRAMINA YENİDEN BİR BAKIŞ: TÜRKİYE VE OECD ÜLKELERİNİN BİR KARŞILAŞTIRMASI

REVISITING THE CONCEPT OF DECENT WORK: A COMPARISON OF TURKEY WITH OECD COUNTRIES

DÜZGÜN İŞ (İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İŞ) KAVRAMINA YENİDEN BİR BAKIŞ: TÜRKİYE VE OECD ÜLKELERİNİN BİR KARŞILAŞTIRMASI

 
Yazar : Serap PALAZ  & Olcay POYRAZ  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 20
Sayfa : 218-234
DOI Number: :
Cite : Serap PALAZ & Olcay POYRAZ, (2017). DÜZGÜN İŞ (İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İŞ) KAVRAMINA YENİDEN BİR BAKIŞ: TÜRKİYE VE OECD ÜLKELERİNİN BİR KARŞILAŞTIRMASI. Route Education and Social Science Journal , 20, p. 218-234. Doi: 10.17121/ressjournal.877.
1643    1090


Özet
ILO kuruluşundan bu yana temel felsefe olarak tüm dünyada çalışma ve yaşam standartlarını geliştirmeyi benimsemiş ve 1999 yılında kendisine “herkes için düzgün (insan onuruna yakışır) iş” hedefini koymuştur. Düzgün iş, insan onuruna yaraşır çalışma koşullarında, iş sağlığı ve güvenliği koşullarına uygun, sosyal güvenlik imkanları ile sendika aracılığıyla temsil edilebilme olanaklarına sahip, zorla çalıştırma ve çocuk işçiliğinin olmadığı, yaptığı işin karşılığında hak ettiği ücreti alabilen, kısaca çalışmaya ilişkin temel hak ve ilkelerin içinde hükümet, işçi ve işverenin bulunduğu bir sosyal diyalog mekanizması çerçevesinde gerçekleştirilmesi olarak ifade edilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’nin düzgün iş açısından gösterdiği performans 2016 verileri kullanılarak 2005 yılında Palaz (2005) tarafından yapılan ilk çalışma ile karşılaştırılarak yeniden değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler
Düzgün iş, İnsan onuruna yakışır iş, düzgün iş ölçümü, Türkiye, OECD ülkeleri.

Abstract
Since its founding in 1919, the ILO has sought to improve the situation of human beings in the world of work, and now entering into the 21st century the ILO set itself a new goal “Decent Work for All” (ILO, 1999). Decent work aims to promote and realise fundamental principles and rights at work, create greater opportunities for men and women to secure decent employment and income, enhance the coverage and effectiveness of social protection for all, and strengthen tripartism and social dialogue. In this paper the performance of Turkey in terms of decent work will be reevaluated by comparing it with the first study by Palaz (2005) in 2005 using 2016 data.

Keywords
Decent work, measurement of decent work, Turkey, OECD countries.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri