|
Yazar
|
:
Nurten FINDIK
& Hayret BAŞARAN
|
|
Türü |
:
|
Baskı Yılı |
:
2017
|
Sayı |
:
20
|
Sayfa |
:
275-286
|
DOI Number: |
:
|
Cite : |
Nurten FINDIK & Hayret BAŞARAN, (2017). ÜSTÜN VE ÖZEL YETENEKLİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TOPLU CANLI YOK OLUŞLARI VE ÇEVREYE YÖNELİK DUYARLILIKLARININ İNCELENMESİ . Route Education and Social Science Journal , 20, p. 275-286. Doi: 10.17121/ressjournal.862.
|
1731 1274
|
Özet
Geçmiş jeolojik devirler ve bu devirler arasında gerçekleşen ara fosil ve toplu yok oluş olgusu, literatür taraması ile incelenerek, yaşanmış beş toplu yok oluş ve bunların sebepleri ortaya konmuştur. Ortaya konan bu sebepler insanlı dünyada da toplu yok oluşlar için tehdit oluşturmaktadır. İnsanın en gelişmiş canlı türü olarak bu tehlikeleri görüp engellemeye ya da geciktirmeye çalışması gerekirken bu tehlikeleri tetikleyen bir rol üstlenmesi bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Amacımız, üstün ve özel yetenekli ortaokul öğrencilerin Çevre duyarlılıkları ile ilgili mevcut durumu ortaya koymak, çevre duyarlılıklarına ilişkin puanlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve dünyamızın geçmiş dönemlerde yaşadığı olağan üstü olaylar ve toplu canlı yok oluşlarını bilerek gelecekte de olağan üstü bir olayla toplu canlı yok oluşlarının olabileceğinin ve bazı felaketlerin insanlar tarafından engellenebileceği ya da geciktirilebileceğinin farkında olup olmadıklarını belirlemektir. 86 üstün ve özel yetenekli ortaokul öğrencisi uygun örnekleme yöntemiyle belirlenerek çalışma grubu oluşturulmuş, araştırma deseni olarak karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Çalışmanın nicel verilerini toplamak için Çabuk ve Karacaoğlu (2003) tarafından geliştirilen Çevre Duyarlılığı Anketi kullanılmıştır. Nitel kısmı için araştırmacılar tarafından geliştirilen 6 açık uçlu soru sorulmuştur. Açık uçlu sorular betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Uygulanan anket SPSS 22 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Normal dağılım görüldüğü için parametrik testler uygulanmıştır. Dünyanın oluşumu ve şu anki canlı türlerinin durumu ile ilgili sorulan açık uçlu sorular, öğrencilerin dünyamızın geçmişi ile ilgili konularda hazır bulunuşluk seviyelerinin düşük olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin farkındalıklarının artması için jeolojik devirlerde yaşanmış toplu canlı yok oluşlarının öğrencilerin dikkatlerini çekecek bir şekilde anlatılarak, gelecekte aynı sebeplerden dolayı toplu canlı yok oluşlarının gerçekleşebileceği vurgusunun yapılması gerektiği sonuç olarak sunulmuştur. Ayrıca, öğrencilerin çevreye yönelik duyarlılıklarının artırılması için, doğada gerçekleştirilecek etkinlikler uygulanarak, yaparak yaşayarak öğrenmeleri sağlanabilir. Üstün ve özel yetenekli öğrencilerin gelecekte ülkelerin kalkınmaları açısından üstlenecekleri rol göz önünde bulundurulduğunda özellikle bu bireylerde çevre bilincinin oluşturulması oldukça önemlidir.
Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Üstün ve Özel Yetenekli Öğrenciler, Katastrofe, Jeolojik Devirler, Çevre, İnsan
Abstract
The catastrophe fact between these periods and geologic periods was viewed with liteature search. 5 big extination events and their reasons were revealed. These reosons could be a threat. And the most improved living, people, should see and try to block or delay these dangers but people are setting off these dangers. Our purpose was revealing the enviromental conscience of superior and special talented middle school students and viewing them with diffrent factors then see if these students are aware of that these dangers could be blocked or delayed by people.86 superior and special talented middle school students choosed with suitable illustration method. Convergent parallel design was used as the research design. the enviromental conscience questionnaire that had developed by Çabuk and Karacaoğlu in 2003 was used to collect quantitative datas and 6 open ended questions were used for qualitative datas. The questionnaire was analysed with statistics programme SPSS 22.Parametric tests were used because of normal distribution. After data analyse our working group’s enviromental consciences were viewed. And the open ended questions showed that the working group were not enough aware of earth’s past and living types. Expressing extination events and the danger of them for now could be didactic for students. Also doing nature activities and letting students to learn with living and making can augment their enviromental conscience. Making superior and special talented middle school students conscience about nature is so important because these students are so necessary to developing countries in the future.
Keywords
Key Words: Superior And Special Talented Students, Catastrophe, Geologic Periods, Enviroment, People