|
Yazar
|
:
Erol SÜZÜK
& Feral OGAN-BEKİROĞLU
|
|
Türü |
:
|
Baskı Yılı |
:
2017
|
Sayı |
:
17
|
Sayfa |
:
50-60
|
DOI Number: |
:
|
Cite : |
Erol SÜZÜK & Feral OGAN-BEKİROĞLU, (2017). TEMEL BİLİMLERE AZALAN İLGİYE KARŞILIK KAVRAMSAL BİR ÖNERİ: FİZİK KİMLİĞİ. Route Education and Social Science Journal , 17, p. 50-60. Doi: 10.17121/ressjournal.732.
|
1857 1309
|
Özet
Türkiye’de temel bilimler uzun zamandır bir çöküş süreci içindedir ve temel bilimler alanındaki kontenjanlar doldurulamadığı için çare olarak bölümler kapatılmaktadır. Gelinen noktada temel bilimlerin itibarının yükseltilmesi ve yüksek puanlı öğrencilerin bu bölümleri tercih etmesinin sağlanması amacını gütmekte olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Ancak yükseköğretime giriş sınavında yüzbinlerce öğrencinin müfredattan çıkan soruların bulunduğu sayfaları çevirmemesinin önemli bir nedeni giriş sistemi ve lise eğitimi ile ilişkin olabilir. Ortaöğretimde temel bilimlere ilgi tam sağlanamamakta ve rol modeller etkin olmamaktadır. Yine ortaöğretim kurumlarında fen alanlarındaki eğitim uygumalı eğitimden uzaklaşmış durumdadır ve laboratuvar çalışmaları önemli olmasına rağmen bu olanaklar çok azdır. Bu durum kaliteli öğrencilerin temel bilimlere gelmesini engellemekte ve hatta Ankara’nın doğusunda bulunan üniversiteler fizik ve kimya bölümlerine öğrenci bile bulamamaktadır. Hâlbuki üniversite eğitimi, müstakil bir süreç değil, bir ülkenin eğitim ve öğretimdeki diğer süreçleriyle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle iyi bir lise eğitimi yükseköğretimin niteliğine doğrudan olumlu olarak tesir edecektir. Ülke için yararlı olan bu programları tercih edenlerin sayısını çoğaltmak yerine, temel bilimler tahsili için gerekli bilgi donanımına sahip olan öğrencilerin, bu programları seçmelerini, kaydolmalarını ve bu programlarda iyi eğitim almalarını sağlamaktır. Bu da öğrencilerin temel bilimlere ilişkin kimlik geliştirmeleri ile mümkün olabilir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı temel bilimlere nitelikli öğrencilerin yönelmesini sağlamak üzere fizik kimliği kavramsal çerçevesini ortaya koymaktır. Lise öğrencilerinin fizik kimliklerinin gelişimi onların Fizik Bilimi ve diğer temel bilimlere yönelmesini kolaylaştıracaktır. Fizik kimliği kavramsal çerçevesine göre fizik kimliğini oluşturan unsurlar performans, yeterlilik, tanınma ve ilgi olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
kimlik, fizik kimliği, temel bilimler, fizik bilimi.
Abstract
In Turkey, basic sciences have been in decline for a long time and since the quotas for basic sciences cannot be filled in, the departments are closed as a remedy. The Higher Education Council (YÖK), which is aiming to raise the reputation of basic sciences and to ensure that high score students prefer these departments, is doing various studies. However, in the entrance examination for higher education, hundreds of thousands of students may not be able to translate pages with questions, which may be related to entrance system and high school education. Interest in basic science cannot be achieved in secondary education and role models are not effective. Again, the education in secondary education schools is away from adaptive education and although the laboratory studies are important, these possibilities are very few. This situation prevents qualitified students from coming to basic sciences and even the physics and chemistry departments of universities in the east of Ankara does not find students. However, university education is not an individual process, but rather directly related to an individual's education and other processes. For this reason, good secondary school education will directly affect the quality of tertiary education positively. Rather than increasing the number of people who prefer these programs that are useful for the country, it is to ensure that students who have the necessary knowledge skills for basic science education choose, enroll, and receive good training in these programs. This may be possible with the identity enhancement of students to basic sciences. In this context, the aim of this study is to reveal the conceptual framework of physics identity to enable qualified students to orient basic sciences. The development of the physics identity of high school students will facilitate their orientation to the Physics and other basic sciences. According to the concept of physics identity, the elements that constitute physics identity are determined as performance, competence, recognition by others, and interest.
Keywords
identity, physics identity, basic sciences, the physics