Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


FOUCAULT’UN İKTİDAR VE SÖYLEM ANALİZİ AÇISINDAN KİRALIK KONAK

KİRALIK KONAK FROM THE PERSPECTIVE OF FOUCAULT’S POWER AND DISCOURSE ANALYSIS

FOUCAULT’UN İKTİDAR VE SÖYLEM ANALİZİ AÇISINDAN KİRALIK KONAK

 
Yazar : Özlem AYDOĞMUŞ ÖRDEM    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 6
Sayfa : 96-105
DOI Number: :
Cite : Özlem AYDOĞMUŞ ÖRDEM , (2015). FOUCAULT’UN İKTİDAR VE SÖYLEM ANALİZİ AÇISINDAN KİRALIK KONAK. Route Education and Social Science Journal , 6, p. 96-105. Doi: 10.17121/ressjournal.403.
7518    4036


Özet
Bu çalışma filozof, sosyal teorisyen, edebiyat eleştirmeni ve düşünceler tarihi uzmanı olan Michel Foucault’nun bakış açısı temel alınarak Türk modernleşmesi bağlamında Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak romanını incelemeyi hedeflemiştir. Foucault’nun geliştirdiği iktidar, özgürlük, direniş ve söylem kavramları Kiralık Konak romanındaki sosyolojik olaylarla ve karakterlerle ilişkilendirilmiştir. Foucault’da ortaya çıkan deli, suçlu, evsiz ve yoksul özneler ve bu öznelerin ele alınma biçimi romandaki alafranga tiplerle ilişkilendirilmiştir. Foucault’nun bakış açısıyla bakılacak olursa, Kiralık Konak romanındaki alafranga tiplerin geleneksel Osmanlı değerlerinden kopması bir uyumsuzluk olarak görülmüştür. Türk toplumundaki bürokratlar, yazarlar, edebiyat eleştirmenler ve sosyologlar tarafından da alafranga tipler olumsuz ve ötekileştirilmiş özneler olarak yorumlanmıştır. Bu çalışmada ise alafranga tipler Osmanlı toplumunun kendini sorgulaması açısından olumlu ve özgürleştirici tipler olarak yorumlanmıştır. Ayrıca, alafranga tiplerin toplumda kendilerine yer bulamamaları yurtdışına kaçmalarına neden olduğu için bir anlamda kapatılma ile karşı karşıya kalmıştır. Dolayısıyla, alafranga tipler Osmanlı toplumundaki hâkim iktidar söylemlerin ve değerlerin karşısında durmaya çalışarak bir anlamda direniş de göstermişlerdir fakat sonunda mutlaka züppe ya da hain olarak etiketlenmiş ve cezalandırılmışlardır. Alafranga tipler toplumun değişmesi, dönüşmesi ve kendini sorgulaması bir olanak iken, roman yazarı tarafından ötekileştirilmiş, yurtdışına kapatılmış ve cezalandırılmıştır

Anahtar Kelimeler
Kiralık Konak, iktidar, söylem, modernleşme, alafranga tipler

Abstract
This study intends to examine the novel Kiralık Konak by Yakup Kadri Karaosmanoğlu from the perespective of Michel Focault, a philosopher, social theorist, literary critic, historian of ideas. The concepts power, freedom, resistance and discourse developed by Foucault were related to sociological events and characters in the novel. The subjects appearing as mad, guilty, homeless and poor in Foucault’s theory and the way these subjects were grappled with were associated with the European-style characters in the novel. From the perspective of Foucault, the European style characters disconnected from the conventional and trational Ottoman Empire were depicted as incongrous in the novel. These European-style characters were interprered as incongrous and othered by the bureaucrats, authors, literary critics and sociologists in Turkish society. This study interpreted these European-style characters as positive and liberating characters in terms of Ottoman society’s questioning itself. In addition, the fact that the European style characters could not find a place for themselves in the society caused them to flee to Europ, which can be interpreted as a kind of confinement. Therefore, the European-style characters strove to object to prevalent power discourses and values by their lifestyles and acts which can be commented as a kind of resistance. However, these characters were dubbed and labelled as snobs or betrayers and punished by the dominant power. Whereas these European style characters can be assessed as an opportunity and possibility for the society to change and transform and question itself, they are othered, confined abroad and punished by the novel author.

Keywords
Kiralık Konak, power , discourse , modernization, European stlye

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri