Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Licence
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. .

İLKOKULLARIN FİZİKSEL MEKAN TASARIMLARININ ÖRGÜT KÜLTÜRÜNE ETKİSİ

THE EFFECT OF PHYSICAL SPACE DESIGNS OF PRİMARY SCHOOLS ON ORGANİZATİONAL CULTURE

İLKOKULLARIN FİZİKSEL MEKAN TASARIMLARININ ÖRGÜT KÜLTÜRÜNE ETKİSİ

 
Yazar : Yasemin YALÇIN  & Sibel GÜVEN  
Türü :
Baskı Yılı : 2025
Sayı : 90
Sayfa : 111-131
DOI Number: :
Cite : Yasemin YALÇIN & Sibel GÜVEN, (2025). İLKOKULLARIN FİZİKSEL MEKAN TASARIMLARININ ÖRGÜT KÜLTÜRÜNE ETKİSİ. Route Education and Social Science Journal , 90, p. 111-131. Doi: 10.17121/ressjournal.3615.
64    66


Özet
İlkokullarda fiziksel mekan tasarımı, okul örgüt kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Fiziksel çevre, öğretmenlerin ve öğrencilerin okula yönelik aidiyet hislerini güçlendiren, eğitim sürecini destekleyen bir unsur olarak değerlendirilir. Araştırmada ilkokul ortamının mimari özellikleri, sınıf düzenlemeleri, ortak alanlar gibi fiziksel unsurların örgüt kültürü üzerindeki etkileri ele alınmış bu kapsamda, okulların fiziksel yapısının, öğrencilerin ve öğretmenlerin davranışlarını ve sosyal etkileşimlerini nasıl etkilediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’de yer alan ilkokullarda çalışan 75 öğretmen ve 25 okul yönetici oluşturmuştur. Nitel yöntemin kullanıldığı bu araştırmada desen olarak durum çalışması tercih edilmiştir. Veriler, açık uçlu soruların yer aldığı öğretmen ve yönetici görüşme formları ile Google formlar aracılığı ile web üzerinden toplanmıştır. Veriler analiz edilirken de içerik analizinden yararlanılmıştır. Ayrıca var olan durumu ortaya koymak amacı ile okul ve sınıf gözlemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, fiziksel mekan tasarımının ilkokullarda örgüt kültürü, öğretmen-öğrenci ilişkileri ve okul iklimi üzerinde büyük etkileri olduğu görülmüştür. Fiziksel mekanın iş birliğini artırıcı, sosyal ilişkileri güçlendirici ve güvenlik sağlayıcı özellikleri, okulların genel işleyişini olumlu yönde etkileyerek okulda olan her bireyin motivasyonunu yükseltmektedir. Araştırma bulgularına göre, güvenli ve konforlu bir okul ortamı, öğrenci ve öğretmenlerin okula olan bağlılıklarını artırmaktadır. Bu nedenle, okul binalarının güvenlik önlemlerine uygun olarak düzenlenmesi ve ergonomik mobilyalarla donatılması, okul kültürünün geliştirilmesi adına önemli bir adımdır.

Anahtar Kelimeler
Örgüt Kültürü, Fiziksel Mekan Tasarımı, Durum Çalışması, Öğretmen, Okul Yöneticisi

Abstract
Physical space design in primary schools plays an important role in shaping school organizational culture. The physical environment is considered as an element that strengthens the sense of belonging of teachers and students towards the school and supports the educational process. In this study, the effects of physical elements such as architectural features of the primary school environment, classroom arrangements, and common areas on organizational culture were discussed. In this context, it was aimed to determine how the physical structure of schools affects the behaviors and social interactions of students and teachers. The study group consisted of 75 teachers and 25 school administrators working in primary schools in Turkey. In this study, in which qualitative method was used, case study was preferred as the design. Data were collected through teacher and administrator interview forms with open-ended questions and Google forms on the web. Content analysis was used to analyze the data. In addition, school and classroom observations were used to reveal the existing situation. According to the results obtained from the research, it was seen that physical space design has great effects on organizational culture, teacher-student relations and school climate in primary schools. The features of physical space that increase cooperation, strengthen social relations and provide security positively affect the general functioning of schools and increase the motivation of every individual in the school. According to the research findings,

Keywords
Organizational Culture, Physical Space Design, Case Study, Teacher and Administrator

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri