Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


MUKÂTİL B. SÜLEYMAN VE TEFSÎR-İ KEBÎR’İNDE KULLANDIĞI HADİSLERİN ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

MUQÂTIL IBN SULAYMÂN AND AN OVERVIEW OF THE HADITHS HE USES IN HIS TAFSÎR-I KEBÎR

MUKÂTİL B. SÜLEYMAN VE TEFSÎR-İ KEBÎR’İNDE KULLANDIĞI HADİSLERİN ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 
Yazar : İrfan ZAHİTOĞLU    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 6
Sayfa : 295-310
DOI Number: :
Cite : İrfan ZAHİTOĞLU , (2015). MUKÂTİL B. SÜLEYMAN VE TEFSÎR-İ KEBÎR’İNDE KULLANDIĞI HADİSLERİN ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Route Education and Social Science Journal , 6, p. 295-310. Doi: 10.17121/ressjournal.350.
9532    3094


Özet
Bu makalemizde Mukâtil b. Süleyman’nın hayatı, fikhî ve itikadî mezhebiyle alakalı görüş ve eleştirilere maruz kalışı, ilmî kişiliği ki bu alanda müfessirliği ön plana çıkmaktadır, hadis alanında ise birçok eleştirilere maruz kaldığını, hoca ve talebelerinden bir kaçının isimlerini, eserlerini ve üç tanesinin kısaca özelliklerini ki bunlardan biride tezimizin konusunu oluşturan ve günümüzde ilk tam tefsir olma özelliği taşıyan ‘Tefsîr-i Kebir’i tanıtmaya çalıştık. Devamında tefsirin râvileri olan ve birçok senet de geçen Ubeydullah, Babası ve Hüzeyl hakkında kısaca bilgi verdikten sonra tefsirde geçen hadislerden senedli, senedsiz, hadis kaynaklarında geçen yahut geçmeyen, ya da hiçbir kaynakta rastlayamadığımız hadislerden birkaç örnek verdik. Daha sonra hadislerin birkaç açıdan tasniflerini tablo şeklinde gösterdik ve son olarak ta sonuç kısmıyla makalemize son verdik.

Anahtar Kelimeler
Mukâtil b. Süleyman, Hadis Tahrici, Tefsîr-i Kebîr

Abstract
In this article, we tried to introduce Muqâtil ibn Sulayman’s life, his exposion to the criticism about islamic jurisprudence and faith sect, his scientific personality (especially his being an interpreter in this field), his exposion to the severe criticism in the field of Hadith, Hodja and a few of his students’ names, his works and the traits of three of them and one of them is ‘Tafsîr al-Kabîr’ which has the feature of being the first whole tafsir. Then some information about Ubeydullah, his father and Huzayl who are delighted with tafsir will be given. Later on, some Hadith examples some of which are based on tafsir sources, some not are given. Then, we gave classification table of some Hadiths and lastly our article ended with conclusion part.

Keywords
Muqatil ibn Sulaymân, Hadith Takhric, Tafsîr al-Kabîr

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri