Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


DİJİTAL MEDYA GAZETECİLİĞİNDE TIK TUZAĞI HABERCİLİK ÜZERİNE BİR ANALİZ

AN ANALYSIS OF CLICK-BAIT JOURNALISM IN DIGITAL MEDIA JOURNALISM

DİJİTAL MEDYA GAZETECİLİĞİNDE TIK TUZAĞI HABERCİLİK ÜZERİNE BİR ANALİZ

 
Yazar : Metin KASIM  & Beyza ARICAN  
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 73
Sayfa : 278-287
DOI Number: :
Cite : Metin KASIM & Beyza ARICAN, (2022). DİJİTAL MEDYA GAZETECİLİĞİNDE TIK TUZAĞI HABERCİLİK ÜZERİNE BİR ANALİZ. Route Education and Social Science Journal , 73, p. 278-287. Doi: 10.17121/ressjournal.3188.
690    707


Özet
Bütün dünyada kullanıcı sayısı gittikçe artmakta olan internet, gündelik yaşamımızın içinde önemli bir yer tutmaktadır. Gazeteler de gelişen teknolojiye kendilerini adapte ederek dijitalleşmektedirler. Bu durum, yeni etik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu etik sorunlardan biri olan “tık tuzağı” nın Türkiye’nin en çok “tık” lanan gazeteleri tarafından ne ölçüde kullanılmakta olduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Güncelliği yakalayabilmek adına 2022 yılı Nisan ayının ilk üç günü yayınlanan haberler üzerinden bir analiz yapılmıştır. 01.04.2022 ile 03.04.2022 tarih aralığı boyunca Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazeteleri web adresleri üzerinden yapılan araştırma ile tık tuzağı olarak adlandırılan etik ihlale üç gazetenin de başvurduğu görülmüştür. Bu gazeteler arasından Sabah, yaklaşık olarak yayınladığı her dört haberden birinde, Hürriyet ise yayınladığı yaklaşık her beş haberden birinde tık tuzağı yöntemini kullanarak etik ihlal yapmaktadır. Sözcü ise yaklaşık olarak her on haberden birinde tık tuzağı yöntemini kullanmaktadır. Gelişen teknolojinin bir sonucu olarak günlük gazete satışlarında ciddi bir azalma olan bu gazeteler, ekonomik kaygılarını da göz önünde bulundurarak okuyucularda merak duygusu yaratacak, onları “tık”lamaya yöneltecek başlık kullanımlarıyla tıklanma sayılarını artırmaya çalışmaktadırlar. Bu durum ekonomik açıdan onlara artı bir değer sağlamakla birlikte, gazetecilik mesleği açısından değerlendirildiğinde etik bir ihlal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Gazetecilik, Etik, Tık Tuzağı, Dijital Medya

Abstract
The internet, which has an increasing number of users all over the world, has an important place in our daily lives. Newspapers are also becoming digitalized by adapting themselves to the developing technology. This situation brings with it new ethical problems. The aim of this study is to reveal the extent to which the "click-bait", which is one of these ethical problems, is used by the most "clicked" newspapers in Turkey. In order to keep up to date, an analysis was made on the news published in the first three days of April 2022. During the period between 01.04.2022 and 03.04.2022, the research conducted on the websites of Hürriyet, Sabah and Sözcü newspapers revealed that all three newspapers applied to the ethical violation called click-bait. Among these newspapers, Sabah commits ethical violations by using the click trap method in approximately one out of every four news stories it publishes, and Hürriyet in approximately one out of every five news it publishes. Sözcü, on the other hand, uses the click trap method in approximately one out of every ten news stories. As a result of the developing technology, these newspapers, which have a serious decrease in daily newspaper sales, try to increase the number of clicks by using headlines that will create a sense of curiosity in the readers and lead them to "click", taking into account their economic concerns. While this situation provides them with an added value economically, it is an ethical violation when evaluated in terms of the journalism profession.

Keywords
Journalism, Ethics, Click-Bait, Digital Media

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri