Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Licence
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. .

DAVID HOCKNEY: TUVAL'DEN IPAD'E

DAVID HOCKNEY: FROM CANVAS TO IPAD

DAVID HOCKNEY: TUVAL'DEN IPAD'E

 
Yazar : Soner TİRE    
Türü :
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 43
Sayfa : 398-411
DOI Number: :
Cite : Soner TİRE , (2019). DAVID HOCKNEY: TUVAL'DEN IPAD'E. Route Education and Social Science Journal , 43, p. 398-411. Doi: 10.17121/ressjournal.2401.
1378    1199


Özet
Bu makale, Pop-Art sanatçısı ve bir tuval ressamı olarak tanınan David Hockney’in çağa özgü teknolojilerle ürettiği sanat ürünlerinde geliştirdiği yeni bakış açılarına bakarak bugünün dijital teknolojileri olan iPhone ve iPad’le yaptığı resimlerdeki sanatsal ve düşünsel temellerini göstermeyi amaçlamaktadır. Sanatsal yeniliklerin çoğunun yeni düşünce ve fikirlere eşlik eden biçim, tarz ve tekniklerdeki değişimlerle birlikte geldiği görülür. 1960’lı yıllardan başlayarak bilgisayar teknolojisinin sanatın değişiminde her geçen gün daha çok artan bir role sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 2000’li yıllardan itibaren yeni teknolojilerle birlikte sanatçıların çalışmalarını ortaya koyduğu ortamın giderek değiştiğini gösteren eserlerle karşılaşılmaktadır. Uzun yıllardır sanatın ya da resmin hammaddesi olan boya, tuval, fırça aynı kalmasına karşın teknolojik gelişmeleri dikkate alan birçok sanatçının bu malzemeleri değiştirmeye başladıkları görülmektedir. Aslında bir Pop-Art sanatçısı olarak tanınan David Hockney de geleneksel malzemelerle yaptığı çizimler ve tuvallerinin yanı sıra, boya ve fırçadan uzaklaşarak fotoğraftan iPad’a kadar kullandığı çeşitli malzemeleri kendine özgü sanatsal ve estetik bakış açısıyla çalışmalarında başarıyla uygulayabilen ender sanatçılardandır. Hockney, teknolojiye bağımlı olmadan teknolojiyi sanatsal amaçları için bir araç olarak kullanmıştır. Onu diğer sanatçılardan ayıran şey sanat yaşantısı boyunca tuval resminden hiç vazgeçmediği halde fotoğraf, fotokopi, faks, iPhone ve iPad’le yaptığı çalışmalarıyla sanatsal ve düşünsel kalıpları kıran kendine özgü bir sanatsal bakış açısı geliştirebilmesidir.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: David Hockney, iPad Sanatı, iPhone Sanatı, Dijital Sanat, Dijital Resim.

Abstract
This article aims to illustrate the artistic and intellectual foundations of today's digital technologies, iPhone and iPad, by looking at the new perspectives developed by David Hockney, known as Pop-Art artist and a canvas painter, in art products produced with contemporary technologies. It is seen that most of the artistic innovations come with changes in forms, styles and techniques that accompany new thoughts and ideas. Starting from the 1960s, it will not be wrong to say that computer technology has an increasing role in the change of art. Since the 2000s, there have been studies showing that the environment in which artists put their works together as new technologies has changed gradually. Although the paint, canvas and brush, which have been the raw material of art or painting for many years, remain the same, it is seen that many artists who take technological developments into consideration have started to change these materials. Actually known as a Pop-Art artist, David Hockney is one of the rare artists who can successfully apply various materials from photography to iPad by using his unique artistic and aesthetic perspective in addition to his drawings and canvases made with traditional materials. Hockney used technology as a tool for artistic purposes without being dependent on technology. What distinguishes him from other artists is his ability to develop a unique artistic perspective that breaks artistic and intellectual patterns through his works with photographs, photocopies, faxes, iPhone and iPad, although he never gave up on canvas painting throughout his art life.

Keywords
Keywords: David Hockney, iPad, iPhone, Digital Art, Digital Painting.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri