Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK KAMU PERSONEL SİSTEMİ

TURKISH PUBLIC PERSONNEL SYSTEM IN THE REPUBLICAN PERIOD

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK KAMU PERSONEL SİSTEMİ

 
Yazar : Fikri KÖKER    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 30
Sayfa : 994-1006
DOI Number: :
Cite : Fikri KÖKER , (2018). CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK KAMU PERSONEL SİSTEMİ. Route Education and Social Science Journal , 30, p. 994-1006. Doi: 10.17121/ressjournal.1371.
1629    1114


Özet
Kamu Yönetiminin bir alt dalı olan Kamu Personel Sistemi, Kamu Yönetimin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. Odak noktası olarak insanı alan Personel Sistemi dönemin şartlarına uygun olabilmesi amacıyla sürekli olarak değişim ve yeniden yapılanma süreci içerisinde olmuştur. Ülkenin ekonomik, siyasal, sosyoloji ve kültürel yapısı ile sürekli etkileşim içerisinde olması; hem mevcut ihtiyaçları daha iyi karşılayabilmesini hem de dönemin gerisinde kalmamasını sağlar. Verimli ve daha üretken bir işgücüne sahip oluna bilmesi için etkili bir personel sisteminin olması gerekmektedir, aksi takdir de Kamu Yönetimi işlevini tam anlamıyla gerçekleştiremez. Bundan dolayda etkili ve verimli bir Kamu Yönetimin den bahsedilemez. Osmanlı Devleti Döneminin son bulması ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulması ile Türk Kamu Yönetimi sil baştan bir revizyon çalışması içerisine girmiştir Dolayısıyla Personel sisteminde de yeniden yapılanma çalışmaları başlamıştır. . Türk Kamu Personel sistemin değişim ve yeniden yapılanmasını Cumhuriyet Dönemi sürecinde ele alan bu çalışma; 1923-1945 dönemi, 1945-1960 dönemi, 1960-1980 dönemi ile 1980 ve sonrası dönem olmak üzere dört tarihsel süreç kapsamında kısaca ele alınmıştır. Bir takım öneriler ile genel bir değerlendirme yaptığımız bu çalışmamızı neticelendirdik. Araştırmanın amacı; Türkiye’deki kamu personel sisteminin tarihsel süreç içerisinde yaşadığı değişimi ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılmış olup nitel araştırma yöntemlerinden olan tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Türkiye, Kamu Personeli, Cumhuriyet, Devlet Memurları Kanunu.

Abstract
Public Personnel System, a sub-branch and an essential component of Public Administration, focuses on people and is in a constant reorganization process in order to be compatible and applicable with contemporary conditions. Its consistent interaction with economical, political, sociological and cultural structure ensures that Public Personnel System addresses and meets the existing needs of the state, while it avoids falling behind today’s fast paced world. More productive and efficient workforce requires an effective personnel system; otherwise Public Administration can not function properly and therefore a productive and efficient Public Management can not be attained. With the fall of Ottoman Empire and rise of Turkish Republic, PublKey ic Administration in Turkey went into a major revision process by almost starting over from scratch and within this transition, reconstruction of Public Personnel System began as well. This study focuses on changes and reorganization of Public Personnel System in four historical periods of Turkish Republic (1923-1945; 1945-1960; 1960-1980; 1980-present time) and comes to the conclusion with an overall evaluation. Objective of my study is to present the evolution of Public Personnel System of Turkey in different historical periods. In order to reach this objective, I’ve collected information from various domestic and foreign resources and as a qualitative research methodology, I’ve applied historical research methodology.

Keywords
Public Staff, Republic, Civil Servants Law

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri