|
Yazar
|
:
İbrahim TOZLU
|
|
Türü |
:
|
Baskı Yılı |
:
2018
|
Sayı |
:
28
|
Sayfa |
:
1366-1385
|
DOI Number: |
:
|
Cite : |
İbrahim TOZLU , (2018). SOSYAL MEDYADA HAZRETİ ÖMER VE HADİSLERİ ÜZERİNDEN KADINLARA ŞİDDET ALGISI. Route Education and Social Science Journal , 28, p. 1366-1385. Doi: 10.17121/ressjournal.1177.
|
1478 1632
|
Özet
Hazreti Ömer, İslâm’ın ikinci halifesi olup sert mîzâcı ile tanınan bir sahâbîdir. Hz. Peygambere (s.a.s) gerek idarî görevle gerekse aile bağıyla yakınlığının söz konusu olması ve toplum hayatına yönelik (fıkıh) görüşlere sahip bulunması onu sahabe arasında öne çıkartır. Ayrıca Hz. Peygamberin sağlığında iken Medine’de kazâ (yargı) işlerini icra etmesi ile halifeliği sırasındaki uygulamaları “Âdil Ömer” sıfatıyla tanınmasında en önemli etkendir. Üstlenmiş olduğu görevler ve mesuliyet bilinci sert mîzâcıyla birleşince Hz. Ömer’in, özellikle kadınlarla ilgili sözleri ve uygulamaları günümüzde bir kat daha önem kazanmış ve araştırılma gereği artmıştır. Kadınların çalışma hayatına daha etkin katılımıyla kadın üzerinden hayatın her alanına yönelik medyada dinî söylemlerin günümüzde arttığı görülmektedir. “Kadın ve İslâm” ile ilgili sosyal medya yorumları, kadına şiddet uygulamalarına dair internet ve TV haberleri bu bağlamda dikkat çekmektedir. Buna ek olarak son yıllarda İslâm karşıtları da kadına şiddet üzerinden bazı söylemler üretmektedir. Mesela Hz. Ömer’in kadınları (cariyeleri) dövdüğü, Hz. Peygamberin (s.a.s) kızı Hz. Fatıma’nın düşük yapmasına neden olduğu, İslâm Peygamberinden kadınları dövme konusunda özel izin aldığı, elinde kırbaçla çarşı pazar dolaştığı ve bu katı özelliği karşısına geçilemediği gibi… Ayrıca İslâm’ın kadına şiddet içeren referansları (ayet ve hadîsler) bulunduğu iddiası, Hz. Ömer ile bütünleştirilerek sosyal medyada verildiği de görülmektedir. Batı’daki İslamofobik söylemlerin bunu tetiklediği, olumsuz bir “İslâm dînî ve peygamber algısı” yürütüldüğü söylenir.
Bu çalışmada İslâm Peygamberinin “kadına şiddet” algısı içeren hadisleri olup olmadığı, bu rivayetlerin Hz. Ömer aracılığıyla nakledilip edilmediği hadîs ilmine göre kritik edilecek ardından kaynaklarda yer aldığı iddia edilen söz konusu ifadelerin sosyal medya kullanıcıları üzerinde nasıl bir sonuç doğurduğu tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Hadîs, Halife, Ömer, İslamofobi, Kadın, Şiddet, Algı.
Abstract
Being the second caliph of Islam, the Prophet Umar is a well-known companion with his hard-temper. The administrative duty and the family bond to the Prophet and his views of the public life (fiqh) brings him to the fore among companions. Moreover, when the Prophet was alive Umar’s practice of judicial affairs in Medina and the practices of his caliphate was the most important influence in recognition of "Fair Umar". The tasks and responsibilities that Umar has undertaken combined with his hard-temper, especially his words and practices related to women has gained even more importance nowadays and has increased the need of research. With more active participation of women in their working life, it is seen that religious discourses in the media directed towards women are increasing today. Social media comments on "Women and Islam", internet and television news about violence against women highlights the attention in this context. In addition, in recent years, anti-Islamists have also produced some discourses on violence against women. For example, Umar beating women (concubine), causing the Prophet's (a.s) daughter Fatima a miscarriage, having special permission to beat women, walked in the market with a whip in his hand and that it was not possible to put an end to this hard property. In addition, Islam is claimed to have violent references (verses and hadiths) against women related to Umar is given in social media. It is said that a negative "Islamic religion and prophetic perception" is being conducted, which is triggered by Islamophobic discourses in the West. In this study, it will be argued how the claims of Islamic propaganda have had hadiths involving the perception of "violence against women", and that the allegedly mentioned expressions on social media users, which are considered to be critical according to the hadith narration that these narrations are transmitted through Umar.
Keywords
Hadith, Caliph, Umar, Islamafobi, Women, Violence, Perception.