Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


DETERMINING THE REASONS FOR SECONDARY STUDENTS' REASONS, POSSIBLE NEGATIVE CONSEQUENCES, AND FACTORS THAT MAY REDUCE THE ABSENTEEISM
Okulların öncelikli hedefleri; öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine zemin oluşturarak öğrencilerini geleceğe hazırlamaktır. Okulların hedeflerini gerçekleştirebilmelerinin ön koşullarında birisi de öğrencilerin okulda bulunması, öğrencilerin okula devamlarının sağlanmasıdır. Bununla birlikte “öğrenci devamsızlığı” günümüzde okulların önde gelen sorunları arasında yer almaktadır. Devamsızlık nedenlerine ilişkin öğrenci görüşlerini belirleyerek çözüme dönük öneriler geliştirmeye yönelik gerçekleştirilen bu çalışma, nitel araştırma modellerinden fenomonolojik çalışma deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Ordu ili Ünye ilçesindeki ortaöğretim okullarında kayıtlı ve 15 günden fazla devamsızlığı bulunan 20 ortaöğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin devamsızlıklarında 2019-2020 eğitim öğretim yılı e okul kayıtları esas alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış bireysel görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcı cevaplarından elde edilen verilere bağlı olarak; devamsızlık nedenleri, Aile, Öğrenci, Okul Yönetimi, Öğretmen, Sağlık Problemi ve Çevresel faktörler olarak saptanmıştır. Bu faktörler arasında yoğunluğun öğrenci (bireysel) kaynaklı olduğu ve bu durumu öğrencilerin “sıkılıyorum, eğlenemiyorum” ifadeleri ile açıkladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Devamsızlığın neden olabileceği olumsuz sonuçlara ilişkin olarak öğrencilerin geleceğe yön verememe ve toplumsal beklentileri karşılayamama gibi sonuçlar doğurabileceği bulguları elde edilmiştir. Ayrıca devamsızlığın azaltılabilmesine yönelik olarak ise öğrenci cevapları; öğrencilerin benimseyecekleri ve başarılı olabileceklerine inandıkları okul türüne kayıtlı olmalarının, akranlar arası olumlu etkileşimin olmasının ve okullarda sosyal kültürel ve sportif faaliyetlerin daha fazla olmasının etkili olabileceğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler
Devamsızlık, öğrenci devamsızlığı, devamsızlık nedenleri

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri