Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


ORTAOKULDA ÖĞRENİM GÖREN İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN TÜRKÇE DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
Bu araştırmada ortaokulda (5, 6, 7 ve 8. sınıf) öğrenim gören işitme engelli öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda işitme engelli öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumlarının ne düzeyde olduğu, cinsiyete, okudukları sınıfa, cihaz kullanım durumlarına, işitme engelli oluş zamanlarına ve işitme kaybı derecelerine göre ele alınmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kapar Kuvanç (2008) tarafından geliştirilen ve 21 maddeden oluşan “Türkçe Dersi Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet okulunda öğrenim gören 29 işitme engelli öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veriler 2017-2018 eğitim – öğretim yılı bahar döneminde işitme engelli öğrencilerin öğrenim gördükleri okulda araştırmacının da katılımıyla toplanmıştır. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutum puanlarında cinsiyet, sınıf, cihaz kullanımı, işitme engelli oluş zamanı ve işitme kaybı derecelerine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Ulaşılan sonuçlar alan yazın doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
İşitme, engel, tutum.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri