Özet
PARAMEDİK ÖĞRENCİLERDE YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMİ
Yaşam boyu öğrenme, kişinin hayatı boyunca ve hayatına yayılmış bir şekilde gerek kişisel gerek mesleki gelişim amacıyla, gönüllü olarak sürekli yeni öğrenmeler gerçekleştirmesidir. Paramedik programı iki yıl süren, acil tıbbi müdahale ve bakıma yönelik eğitim veren, bir ön lisans programıdır.
Bu araştırma, paramedik programında öğrenim görmekte olan öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimi ve bununla ilişkili olabilecek özellikleri incelemek amacıyla kesitsel desende planlanmıştır. Araştırma kapsamında 70 öğrenciye ulaşılmıştır. Veri toplama amacıyla ‘Yaşam boyu öğrenme eğilimi ölçeği’ ve ‘sosyo-demografik özellikler anketi’ kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programında değerlendirilmiş, yüzde ve frekans dökümleri alınmış, aritmetik ortalama ve standart sapmalar hesaplamıştır. Mann Whitney U- Testi ve Kruscal Wallis H- Testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Ölçeğin iç güvenirlik katsayısı 0,89 olarak hesaplanmıştır.
Araştırmaya katılanların %60’ı kadın, %42.9’u öğrenci yurtlarında kalmaktadır. Öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrenci evinde kalan öğrencilerin motivasyon düzeyi ailesi ile birlikte kalan öğrencilerden anlamlı derecede yüksektir (p<0.05). Cinsiyet, sınıf, lise türü ve gelir getiren bir işte çalışma değişkenlerine göre ise öğrenciler arasında hiçbir boyutta farklılık belirlenmemiştir (p>0.05).
Bu çalışma çalışma grubuyla sınırlı olduğu için, farklı gruplarla yürütülecek çalışmalar konuya alternatif bir bakış açısı sağlayabilir.
Anahtar Kelimeler
Paramedik, öğrenci, sürekli tıp eğitimi, yaşam boyu öğrenme eğilimi.