Özet
BEŞYÜZYILDIR SÜREN GÖÇÜN SON TEMSİLCİLERİ
Doğu Karadeniz yaylaları kültür ve medeniyet hayatımızda çok özel bir yere sahiptir. Bu yaylalar, Türk inanç sistemi, kültür, sanat ve edebiyat hayatımızın bir nevi ilham kaynaklarını teşkil etmektedir. Yılın büyük bir kısmını yaylalarda geçiren yöre insanı, buraları günlük hayata dair uygulamaların bir parçası haline getirmiştir. Bölgede yaylacılık faaliyetleri asırların getirdiği bir sistematik üzerine yürütülmektedir. Giresun yaylaları sadece sahilden gelen göçerler tarafından değil aynı zamanda iç bölgelerden gelen göçerler tarafından da kullanılmaktadır. Özellikle Erbaa ve Karayaka göçerleri Giresun yaylalarında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Tokat ve havalisinden Giresun yaylalarına asırlardır süren bir yaylacılık göçü bir sistematik üzerine sürdürülmektedir. Yaklaşık 250 km mesafeyi ve 12-15 günlük bir yürüyüşü ifade eden bu göç, asırlarca sürdürülmekte olup birçok kültürel değeri de bünyesinde barındırmaktadır.
Bu çalışmada literatür taraması yanında, bizzat yaylacılık faaliyetini sürdüren göçerlerin bilgilerine de müracaat edilmiştir. Bu çalışma Giresun Üniversitesi “Giresun İli Araştırma Merkezi” tarafından sürdürülen bölgesel çalışmaların bir halkasını teşkil etmektedir.
Anahtar Kelimeler
Giresun, Tokat, Erbaa, Karayaka, Yaylacılık