Özet
KÜLTÜR ENDÜSTRİLERİ/YARATICI ENDÜSTRİLER ÇATISINDA KENTSEL YENİDEN CANLANMA VE KÜLTÜR EKSENLİ KENTSEL STRATEJİLER
Yirminci yüzyılda küreselleşmenin ve sanayisizleşmenin etkisiyle üretime dayalı ekonomiden bilgiye dayalı ekonomiye geçiş yapan kentler; ortaya çıkan sosyo-ekonomik problemleri, Kentsel Yeniden Canlandırma (Urban Regeneration) uygulamalarıyla aşmaya çalışmakta ve bu sorunları aşmakta bilgi-kültür-yaratıcılık kavramlarını birbirine entegre eden kültür endüstrilerini kullanmaktadır. Bilgi-kültür-yaratıcılık çatısında sektörel yapılanma olarak tanımlanan kültür endüstrileri/yaratıcı endüstriler, ekonomiyi ve mekânı yeniden yapılandırmakla beraber; sermayeyi ve yatırımı çekmektedir. Bunun sonucunda, kentler içinde bulundukları ekonomik krizden bu şekilde çıkmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda kültür endüstrileri, kentsel mekânın yeniden organizasyonunda kültür politikaları aracıyla uygulanmaktadır.
Üretimden bilgi ekonomisine geçişte ve bu süreçte yaşanan ekonomik krizi aşmada kültür eksenli kentsel politikalar, kültürel düzenlemeler ve bu yapıyı oluşturan kültür endüstrilerinin etkili bir çözüm sağlayacağına inanılmaktadır. Ancak bu politikaların kentlerde etkili çözüm oluşturma ve ekonomik krizi aşmadan çok, giderek artan sosyal-mekânsal-kültürel eşitsizliği arttırdığı düşünülmektedir.
Bu araştırmanın amacı kentsel mekânın yapılandırılması sürecinde, kültür eksenli politikaların rolünü ve mekândaki sosyo-ekonomik yapıyı nasıl etkilediğini ortaya koymaktır.
Anahtar Kelimeler
Kentsel mekanın yeniden organizasyonu, kentsel yeniden canlandırma, kültür endüstrileri/yaratıcı endüstriler, kültür eksenli kentsel stratejiler