Özet
KENTSEL MEKAN TASARIMI SİSTEMİNDEKİ DÖNÜŞÜM GEREKLİLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MODEL ÖNERİSİ
Toplumla bütünleşemeyen ve dezavantajlı gruplar için özellikle son günlerde gündemin önemli başlıklarından olan mülteciler için kalkınma, bölgesel kalkınma, kırsal kalkınma ve sürdürülebilirlik konularının kesişim noktasında yer aldığı bütünsel bir modelin ortaya konulması bir zorunluluktur. Bu çalışmada; sürdürülebilir kalkınmanın insan ve çevre ile doğrudan ilişkili olduğu bir dönüşüm ve kalkınma hareketi olarak, fiziksel öğelerin yanı sıra sosyal, ekonomik ve ekolojik öğeleri de barındıran ve mülteciler başta olmak üzere toplumda farklı dezavantajlı grupların da toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlayacak bir model önerisi ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda bu çalışmada;
• Kentsel mekan tasarım ve planlamasında dönüşüm gerekliliği ortaya konacaktır.
• Uygulama örneklerinin güçlü ve zayıf yönleri ortaya konulacaktır.
• Temel ihtiyaçlar, sosyal ihtiyaçlar ve ekonomik gelişme programlarında yapılması gereken düzenlemelerle ilgili temel kriterler ortaya konulacaktır.
• Farklı politika hedefleri için farklı modellerin geliştirilmesine çalışılacaktır (ticari model, kooperatif modeli vb., bina yapısı, büyüklüğü, enerji gereksinimi).
Anahtar Kelimeler
Köy-Kent Modeli, Kırsal Kalkınma, Eko-Mimari, Sosyal Politika