Özet
SURİYE’DE KUR’AN - TEFSİR ÇALIŞMALARI VE MÜLTECİLER BAĞLAMINDA İLMİ MİRASIN GÜNÜMÜZE AKTARIMI TEKLİFLER - ÖNERİLER
Şam bölgesi, İslam kültür geleneğinde önemli bir yere sahip olup, ilim ve irfan yuvalarıyla çok sayıda müfessir yetiştirmiş ve diğer alanlarda da kayda değer ilmî çalışmaların merkezi olarak bu özelliğini günümüze kadar sürdürmüştür. 2011’de başlayan olaylar sonrasında bölgede sosyal, kültürel, ticari vb. alanlarda yaşanan tahribatlarla büyük ölçekli göç gerçekleşmiş, dinî eğitim ve öğretim, dolayısıyla Kur’an ve Tefsir çalışmaları da sekteye uğramıştır.
Makalemizde öncelikle Şam bölgesinde yaşanan hadiseler sonrası söz konusu alana genel bir bakış ile Kur’an ve tefsir çalışmalarının durumu, göçe maruz kalan âlimler ile faaliyetlerine son veren başta ma’hedler olmak üzere dinî eğitim kurumları ve yayınevleri hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca çözüm önerileri açısından bu âlimlerin birikimlerini ülkemize aktarma yolları ve kazanımlar dile getirilmeye çalışılacaktır.
Bu bağlamda ülkemiz ile Suriye tefsir geleneği arasında yeni bir yaklaşımla daha zengin ve kapsamlı çalışmaların yapılması adına teklif ve önerileri dile getirmek önem arz etmektedir. Bununla amacımız; Suriye İslam kültür mirasının kaybolmasının önüne geçmek, bu çerçevede yapılabilecek çalışmaları akademik camiada tartışmaya açarak farkındalık sağlamak ve bilinç düzeyinin ortaya çıkmasını temin etmektir.
Anahtar Kelimeler
Şam, Ma’hed, Mülteci, Kur’an İlimleri, Âlimler, Yayınevleri.