Özet
TÜRKİYE’DE YAYINLANMIŞ URDU DİLİ KONULU KİTAP VE MAKALELERDE “URDU” VE “URDUCA” İSMİNİN HANGİSİNİN YOĞUNLUKLA KULLANILDIĞINA DAİR BİR ÇALIŞMA
Urdu dili, Pakistan’ın resmi dilidir. Bu dil Arap harfleri ile yazılmaktadır. Urdu dili içerisinde Arapça, Farsça, Hintçe, İngilizce ve Türkçeden birçok sözcük yer almaktadır. Urdu dilinin diğer dillerden farklı kendine özgü bir gramer yapısı bulunmaktadır. Urdu dili, dünyadaki tüm yazılı eserlerde, Urduca olarak (????) şeklinde kullanılmaktadır. Urdu ismi, önüne ve arkasına hiçbir şekilde ek almamaktadır.
Türkçede ise yabancı dillerin sonlarına –ca/-ce/-ça ve-çe ekleri eklenir.
Türkiye’de Urdu dili üzerine bir çok makale ve nadir sayıda ise kitap yazılmıştır. Yayınlanmış olan hemen hemen tüm eserlerde “Urdu” dilinin kullanımı olarak ‘Urduca’ ve ‘Urdu Dili’ isimleri kullanılmıştır. Türkiye’de yayımlanan bir çok makale ve kitaplarda bir yazarın bir çok yazılı eseri bulunmaktadır. Geçmişten bugüne yazılmış olan kitap ve makalelerde yalnızca ‘Urduca’ ve ‘Urdu’ isimlerinin de yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür. Bir yazarın kendine has dil ismini en başta ‘Urduca’ şeklinde kullanmakta iken daha sonra sadece ‘Urdu’ ismini kullandığı da görülmüştür.
Dilbilgisinde bozukluk yaşanmaması açısından her yazar, yazmış olduğu eserde ‘Urdu’ kullanımına hassasiyetle yaklaşmıştır.
Anahtar Kelimeler
Urdu, Urduca, Kitap, Makale