Özet
PARÇALANMIŞ AİLE DURUMUNUN ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Toplumsallaşma ilk ailede başlar. Hayata gözlerini açan bir bebek ilk olarak anne ve babası ile daha sonra yakın çevresi ile tanışır. Özellikle anne ve babanın yaşamın bu yeni üyesine karşı maddi ve manevi olarak birçok görevi bulunmaktadır. Anne ve baba bu görevleri çocuğun anne karnında oluşmaya başladığı ilk günlerden itibaren, hükmen kabul etmiş demektir. Anne ve baba olası bir durumda bu görevlerden istemeyerek (ölüm, boşanma vb.) ya da feragat ederse, çocuk ekonomik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması yönünden olumsuz etkilenecektir. Çocuğun yaşadığı bu eksiklik hayatındaki birçok alanda (okul başarısı, değer oluşturma vb.) da etkisini gösterecektir. Artık bu noktadan sonra parçalanmış aile çocuğu olarak nitelendireceğimiz bu çocukların özellikle okul kültürüne uyumu ve okul başarısı yönünden yaşadığı problemleri konu edinen bu çalışma, ailenin eğitim üzerindeki etkisine dikkat çekmek amacıyla hazırlanmıştır.
Araştırmada kullanılan yöntem nitel araştırma deseni olup nicel verilerden de yararlanılmıştır, veriler sınıfında parçalanmış aile çocukları olan 50 sınıf öğretmeninin uzman görüşleri alınması ile elde edilmiştir.
Araştırma neticesinde elde edilen bulgular değerlendirildiğinde parçalanmış aile durumuna sahip olan çocukların okul başarılarının cinsiyetlerine göre değişmediği görülmüştür. Araştırmada parçalanmış aile durumuna göre (ölüm ve boşanma) hangi gruptaki çocukların daha çok etkilendiğini açıklayabilecek veriye rastlanmamıştır. Araştırma sonuçlarına göre parçalanmış aile çocukların okulda davranış problemleri gösterdiği görülmüş ancak okul kültürüne etkisinin ne olduğu hakkında kesin sonuçlara ulaşılmamıştır. Parçalanmış aile çocuklarının okul başarılarının incelenmesinde ise bu çocukların okul başarılarının genel olarak orta-düşük seviyede olduğu görülmüştür
Anahtar Kelimeler
: Aile, parçalanmış aile, çocuk ve okul.