Özet
JANE AUSTEN’İN İKNA İLE YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN KİRALIK KONAK İSİMLİ ESERLERİ ÜZERİNE BİR MUKAYESELİ EDEBİYAT DENEMESİ
Dünya üzerinde birbirinden farklı yerlerde var olan veya varlığını devam ettiren/devam ettirmiş olan ülkelerin edebiyatları, birbirlerinden etkilenebiliyor. Şimdiki zaman diliminde var olan edebiyatların birbiriyle etkilenmesi normalken asıl ilgi çekici olan geçmişte var olan edebiyatların birbirlerinden etkilenmesidir. Çünkü geçmişteki iletişim imkânları şimdiki zamanla mukayese edildiğinde çok çok sınırlıyken etkilenmiş veya etkilemiş olmaları enteresandır. İşte bu farklı coğrafyada yaşayan veya yaşamış olan milletlerin birbirlerinden etkilenmesine ve bu etkileşimin incelenmesine genel adıyla “mukayeseli edebiyat” denilmektedir.
Bu çalışmada İngiliz edebiyatından Jane Austen ile Türk edebiyatından Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eserleri üzerinde durulmuştur. Bahse konu olan bu iki yazarın [Jane Austen] İkna ile [Yakup Kadri Karaosmanoğlu] Kiralık Konak isimli eserleri ana merkezde “mekan” olmak üzere ele alınmıştır. Merkezi mekan konumunda olan [İkna’da] malikane ile [Kiralık Konak’ta] konaktan hareketle iki metindeki aile, yaşanılan hayat ve yaşanılan hayatın insanları “maddi” yönden etkilenmesi araştırılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Edebiyat, Mukayeseli Edebiyat, İkna, Kiralık Konak, Mekan