Özet
VASİLİ GROSSMAN’IN HER ŞEY GEÇİP GİDER VE FIRAT SUNEL’İN SALKIM SÖĞÜTLERİN GÖLGESİNDE ADLI ESERLERİNDE AÇLIK KONUSUNUN KARŞILAŞTIRILMASI
Vasili Grossman’ın Her Şey Geçip Gider ve Fırat Sunel’in Salkım Söğütlerin Gölgesinde adlı eserlerinde tarihin bir döneminde yaşanan olaylar anlatılmaktadır. Yazarlar okuyucularına tarihin bu döneminde gerçekleşmiş olan olaylar sırasında, gerek II. Dünya Savaşı ve gerekse Stalin dönemi Rusyası’nda gerçekleştirilen ekonomi politikaları çerçevesinde uygulanan kolhozlaştırma sürecinde yaşanmış olan açlık konusunu gayet güzel bir şekilde aktarmışlardır. Bunlara ilaveten Türk yazar Fırat Sunel, eserinde Ahıska Türkleri’nin 1944 yılındaki sürgün yolculuğu sırasında yaşadıkları açlığı, Sovyet Rus yazarı Vasili Grossman ise eserinde 1932 yılındaki Ukrayna’da yaşanan açlığı resmetmiştir. Bununla birlikte, “Vasili Grossman’ın Her Şey Geçip Gider ve Fırat Sunel’in Salkım Söğütlerin Gölgesinde Adlı Eserlerinde Açlık Konusunun Karşılaştırılması” başlıklı bu çalışmanın amacı; yazarların Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (S.S.C.B.)’de yaşanmış olan açlık konusunu ne şekilde ele aldıklarını ve aralarında benzerliklerin ve farklılıkların bulunup bulunmadığını göz önüne sermektir. Çalışmanın araştırma konusu karşılaştırmalı edebiyat bilimi verileri dikkate alınarak eklektik yöntem ve daha ziyade toplumbilimsel inceleme yöntemi ile incelenmeye çalışılmıştır.
Bu makale Necmiye Ayşim Parlakyıldız’ın “V. Grossman’ın Her Şey Geçip Gider Ve F. Sunel’in Salkım Söğütlerin Gölgesinde Eserlerinde Tarihsel Dönemin (1930-1953) Karşılaştırılması” adlı doktora tezinden türetilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Vasili Grossman, Fırat Sunel, kolhoz, açlık, karşılaştırma.