Özet
TÜRKİYE’DEKİ GÖÇ YÖNETİMİ POLİTİKALARININ AVRUPA BİRLİĞİ MÜKTESEBATINA UYUM SÜRECİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
Dünya üzerindeki hemen hemen birçok ülkeyi ekonomik, sosyal veya kültürel anlamda etkileyen bir toplumsal hareket olarak kabul edilen göç, 2011 yılı Suriye savaşı krizi ile döneminin zirve noktasına erişmiştir. Suriye krizi çok sayıda ülkeyi, önemli göç dalgalarıyla karşı karşıya getirmiş ve yeni göç politikaları geliştirmeleri gerektiğini göstermiştir. Türkiye bu ülkelerden bir tanesidir. Hem coğrafi konum itibari ile Suriye’ye yakın hem de Avrupa Birliği’ne (AB )üye olmayı isteyen bir ülke olarak Türkiye’nin yeni göç politikalarından uzak durması mümkün değildir. Çünkü AB, aday sürecinde olan ülkeler için hazırladığı raporlarda göç politikalarında bir takım düzenlemeleri öngörmekte ve bu doğrultuda hareket edilmesini talep etmektedir.
Coğrafi konumu itibari ile göç alan ülkelerin başında gelen Türkiye, 2011 yılı Suriye krizi sonrasında göç hareketlerine ivme kazandırmıştır. 2014 yılı Birleşmiş Milletler raporu bu durumu kanıtlar nitelikte bir ibare kullanmıştır. İbare, yıl içerisinde en fazla yabacı göçmenin yer aldığı ülkeyi Türkiye olarak belirlemiştir. Türkiye, oluşan bu göç kitlesini kendi toplumsal refahını bozmayacak doğrultuda uygun politikalar geliştirerek yönetmelidir. Geliştirdiği yönetim politikaları da AB müktesebatına uyumluluk göstermelidir.
Bu bağlamda, bu çalışma, AB müktesebatına uyum sürecinde Türkiye’de gerçekleştirilen göç yönetimi reformlarını ve ilgili politikaları incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ilerleme raporları, katılım ortaklığı belgeleri ve diğer ikincil kaynaklar kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Araştırmalar sonucunda, Türkiye’de “İltica ve Göç Ulusal Eylem Planı” ile “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” olmak üzere çok önemli iki yasal düzenlemenin gerçekleştirildiği anlaşılmıştır. İlgili yasal düzenlemelerin, kapsamları itibari ile Türkiye’nin göç yönetim politikalarında önemli değişiklikler gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışma, kapsamlı anlatımı ile kamu yönetimi literatürüne büyük katkı sağlama potansiyeli taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler
Göç, Göç Yönetimi, Göçmen, Avrupa Birliği, Türkiye