Özet
ULUSLARARASI KURULUŞLARIN TÜRKİYE'DEKİ GÖÇMEN BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ
Türkiye coğrafyasının ve tarihinin bir gerçeği olan göç olgusu Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriye vatandaşına ev sahipliği yapması ve harcadığı 6 milyar lirayı aşan insani yardımla son üç senenin en cömert ülkesi olması neticesinde zirve yapmıştır. Bu alan, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, AFAD ve Türk Kızılayı başta olmak üzere birçok kamu kurumunun yanı sıra ilgili uluslararası kurumlar tarafından da başta gelen faaliyet konusu durumundadır. Yapılan faaliyetlerin daha etkin olabilmesi için ise faydalanıcı konumundaki göçmenlere yönelik doğru ve güvenilir bir iletişim ve bilgilendirme mekanizmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada, bu alanda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ve AB Türkiye Delegasyonu’nun göçmenlere yönelik yaptığı bilgilendirme faaliyetlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmada yapılan bilgilendirme faaliyetlerinin hedef kitle profili özelliklerine göre stratejik iletişim çerçevesinde yürütülüp yürütülmediğinin ortaya konularak öneriler getirilmesi hedeflenmektedir.
Çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Türkiye’nin Göç Yönetimi Çalışmalarını Desteklenmesi” Projesi kapsamında 20-21 Haziran 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen “Göçmen Bilgilendirme Faaliyetleri Alanında Kurumlar Arası İşbirliği İstişare Toplantısı”nda ulusal ve uluslararası kurum temsilcileri tarafından gerçekleştirilen sunumlar başta olmak üzere yazılı kaynaklardan yararlanarak literatür araştırması ve kaynak derlemesi yöntemi kullanılacaktır.
Çalışma sonucunda Uluslararası Kuruluşların Türkiye'deki göçmen bilgilendirme faaliyetlerinin; çok yönlü ve çok mesajlı olması nedeniyle mevcut kurumlar arası koordinasyonun gelişime ihtiyaç duyduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte, hedef kitleye yönelik konuşma dilinin daha yoğun kullanılmasının yanı sıra daha fazla yüz yüze iletişim gerektiren bir iletişimin gerekli olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD), Göçmen Bilgilendirme Faaliyetleri.