Özet
KÜLTÜRLERARASILIK BAĞLAMINDA ORYANTALİZM ÜZERİNDEN ÖTEKİLEŞTİRME
XII. Yüzyıldan itibaren batı merkezli oluşturulan oryantalizm üzerinden doğu, ötekileştirilmiş aşağılanmış ve manipüle edilmeye çalışılmıştır. Son yıllarda bu konuda doğuda farkındalık uyanmış ve karşı çalışmalar ve tepkiler oluşmaya başlamıştır.
Bunun en önemli nedeni, Edward W.Said'in Batı ve Doğu’nun tarihsel, kültürel ve politik algıları hakkında yazdığı “Oryantalizm-Şaarkıyatçılık (1978)” adlı kitabı olmuştur. Doğuda Oryantalizmin içeriğinin ve amacının ne olduğunun anlaşılmasına vesile olmuştur. Kitap tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştır.
Oryantalizm batının kurguladığı kendi düşünce ve planları potasında oluşturduğu bir alandır. Bu alanı Edward Said, daha masum ve bilimsel gösterme adına oryantalizmin “Doğu Çalışmaları” adı ile anılmasına ışık tutmuş ve bir anlamda Oryantalizmi tartışmaya açmıştır.
Batı tarafından oluşturulmuş Oryantalizm yine batı bakış açısı ile tartışılmaya açılmış olması da anlamlıdır. Oryantalistlerin “ Siz hiçbir şeyi başaramazsınız biz yaparız” mantığı ve “ötekileştirme “ çabaları oryantalizmi bilimsellikten öte bir sömürgeleştirme aracı haline getirmiştir. Bu çalışmada, Oryantalizmin kaynaklandığı ötekileştirme ve sömürgecilik gibi iki önemli odak noktası üzerinde durulacaktır.
Anahtar Kelimeler
Oryantalizm, ötekileştirme, sömürgecilik