Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ELİT VOLEYBOLCULARIN BU BRANŞA YÖNELME NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİ

CAUSES OF PROPENSITY FOR ELITE VOLLEYBALL PLAYERS TO TAKE UP VOLLEYBALL AND THEIR EXPECTATIONS

ELİT VOLEYBOLCULARIN BU BRANŞA YÖNELME NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİ

 
Yazar : Çalık Veli KOÇAK    
Türü :
Baskı Yılı : 2014
Sayı : 3
Sayfa : 96-111
DOI Number: :
Cite : Çalık Veli KOÇAK , (2014). ELİT VOLEYBOLCULARIN BU BRANŞA YÖNELME NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİ. Route Education and Social Science Journal , 3, p. 96-111. Doi: 10.17121/ressjournal.88.
7952    4717


Özet
Bu araştırmanın amacı, elit voleybolcuların, voleybol branşına yönelme, beklenti ve uğraşma nedenlerine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2012-2013 sezonunda Aroma Bayanlar 1. liginde voleybol oynayan 50 kadın (χ=23.44±4.08) ve Aroma Erkekler 1. Voleybol Ligi’nde voleybol oynayan 60 erkek (χ=26.56±5.31) elit voleybolcu olmak üzere 110 voleybolcu oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler normal dağılım göstermediği için, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis analizi ile test edilmiştir. Erkek voleybolcuların voleybola yönelmesinde yakın çevrelerindeki bir antrenörün etkisi, kadın voleybolculara göre daha yüksek bulunmuştur. Erkek voleybolcuların, voleyboldan maddi kazanç sağlama beklentisi, kadın voleybolculara göre daha yüksekken, kadın voleybolcuların ülke düzeyinde tanınma beklentisi, erkek voleybolculara göre daha yüksek bulunmuştur. 22-26 yaş arasındaki voleybolcuların, 17-21 yaş arasındaki voleybolculara göre voleybola yönelmelerinde arkadaş ve akran grubunun etkisinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmada yaş ilerledikçe voleybol branşı ile uğraşma nedenlerinde iyi bir fiziki görünüme sahip olmanın etkisinin azaldığı görülmüştür. Lisansüstü mezunu voleybolcuların, voleybol branşından beklentilerinde maddi kazanç sağlamanın etkisi lisans mezunu voleybolculardan yüksektir. Sonuç olarak, elit voleybolcuların, bu branşa yönelmelerinde en büyük etkenin beden eğitimi öğretmenleri olduğu, en az etkisi olan etkenin ise basın-yayın organlarının olduğu saptanmıştır. Sporcular, voleybol branşı ile uğraşma nedenleri arasında, voleybol sporunu sevmeyi en önemli neden olarak belirtirken, kolayca bir arkadaş grubuna katılmayı en az önemli neden olarak belirtmişlerdir. Voleybolcuların, voleyboldan en büyük beklentileri ise milli takıma seçilmektir. Bu çalışma, 24-26 Mayıs 2014 tarihleri arasında Saraybosna’da ISCS tarafından organize edilen Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Kongresinde Poster Bildiri olarak sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
elit, voleybolcu, beklenti, voleybol, yönelme

Abstract
This study aims to find out the causes of propensity for elite volleyball players in Turkey to take up volleyball branch, their expectations and reasons of involvement. A survey method was used in the study. The population for the study was made of elite volleyball players in Turkey. The measurement instrument was administered to who playing elite volleyball player 110 (50 women χ=23.44±4.08, 60 men χ=26.56±5.31) at first leagues in Turkey. The data obtained in this study did not show a normal distribution, consequently survey was tested by the Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis analysis test. Elite volleyball players indicated that their families had more influence on their decision to take up this branch. On the other hand volleybal players indicated that teachers of physical education have had influence on their decision. Athletes considered the enjoyment of success as an important reason for engaging in volleyball, while joining a group of friends easily was considered unimportant. It was found that volleybal players in the national team had higher expectation than those not in the national team for enjoyment of success, obtaining material gains and being famed nationwide. It was further found out that as the length of time of involvement in volleyball increased, the desire increased for obtaining material gains, becoming famed, becoming a trainer, a referee, being famed nationwide, enjoying success and getting in the national team. This study was presented on 24-26 May 2014 that was organized in Sarajevo by ISCS 3.

Keywords
take up volleyball branch, elite volleyball players.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri