Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


KLASİK ANARŞİST DÜŞÜNCEDE OTORİTE VE GÜÇ KAVRAMLARI ÜZERİNE TEORİK BİR İNCELEME

A THEORICAL STUDY ON AUTHORITHY AND POWER CONCEPTS AT THE CLASSIC ANARCHIST OPINION

KLASİK ANARŞİST DÜŞÜNCEDE OTORİTE VE GÜÇ KAVRAMLARI ÜZERİNE TEORİK BİR İNCELEME

 
Yazar : Hale Eda AKDURU    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 19
Sayfa : 96-103
DOI Number: :
Cite : Hale Eda AKDURU , (2017). KLASİK ANARŞİST DÜŞÜNCEDE OTORİTE VE GÜÇ KAVRAMLARI ÜZERİNE TEORİK BİR İNCELEME. Route Education and Social Science Journal , 19, p. 96-103. Doi: 10.17121/ressjournal.866.
1978    1421


Özet
Anarşizm 18. yüzyıl sonlarında William Godwin’in görüşleriyle ortaya çıkarılmış bir felsefi bir sistemdir. Dönemin şartlarında adlandırılması mümkün olmamış olan anarşist düşünce sistemi, en basit anlatımla her türlü otoritenin varlığını reddederek, bir tür ‘kendi kendine’ veya ‘doğal eğilimler vasıtasıyla’ yönetim uygulamalarında yer edinmiştir. Otorite ve güç kavramları ise bir organizasyonda düzeni sağlama, kaos ve çatışmaları ortadan kaldırma gibi önemli faydaları sebebiyle yönetim araştırmacılarının özellikle son dönemlerde üzerinde titizlikle çalıştığı konulardandır. Anarşist düşüncenin temel varsayımları arasında otoritenin reddedilmesi ve gücün iktidardan halka indirilmesi gibi düşünceler yer almakla birlikte anarşizm akımını ortaya çıkaran klasik anarşistlerin otorite ve güç konusunda benzeştiği ve farklılaştığı noktalara ilişkin literatürde yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada öncelikle anarşizm ile yönetsel anlamda otorite ve güç kavramlarının temel varsayımları ortaya konulmuş, sonrasında ise klasik anarşist düşüncenin temel savunucularının (Godwin,Stirner, Proudhon, Bakunin, Kropotkin) yönetsel otorite ve güç konularındaki düşünceleri birbirleriyle benzer ve farklı yönleri karşılaştırılmak suretiyle incelenerek çalışma tamamlanmıştır. Çalışmamızda ikincil veri tarama yöntemi kullanılmış olup, literatür araştırması ve karşılaştırmalı inceleme yöntemi ile çalışmanın bilimsel alt yapısı desteklenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Anarşizm, otorite, güç

Abstract
Anarchism is a philosophical system stemming from the opinions of William Godwin at the end of the 18th century. The anarchism which was impossible to be named clearly under the political conditions at that era, refuses all kinds of authority and supports the idea of ‘management by yourself’ or ‘ management by natural tendencies’ in a basic view. The authority and power concepts are -because of their important outputs like regulating the system, ending the chaos or the conflicts throughout employees- mainly disscussed as a topic together for many times by management researchers recently. As the main assumptions of anarchism claims rejecting authority and taking power from government to give community, there is no significant research on classic anarchism defenders’ similar and different opinions specially on authority and power With this research, first of all the main assumptions of anarchism and managerial authority and power are confessed by a conceptual framework, then the prominent classic anarchist defenders opinions(Godwin, Stirner, Proudhon, Bakunin, Kropotkin) about authority and power are classified according to their similarities and differences. The secondary data scanning method is used and the scientific substructure of the study is supported through literature review and comparative research method.

Keywords
Anarchism, authority, power

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri