Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


FİLİSTİN SORUNUNDA EL-FETİH VE HAMAS FAKTÖRÜ

AL-FATAH AND HAMAS FACTOR IN PALESTINE ISSUE

FİLİSTİN SORUNUNDA EL-FETİH VE HAMAS FAKTÖRÜ

 
Yazar : Sıttıka BALLI    
Türü :
Baskı Yılı : 2014
Sayı : 3
Sayfa : 112-123
DOI Number: :
Cite : Sıttıka BALLI , (2014). FİLİSTİN SORUNUNDA EL-FETİH VE HAMAS FAKTÖRÜ. Route Education and Social Science Journal , 3, p. 112-123. Doi: 10.17121/ressjournal.66.
8763    5981


Özet
Filistin Sorunu, 20. yüzyılın en karmaşık uluslararası sorunlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Filistin ve İsrail arasında yaşanan bu sorun, Filistin halkını İsrail’e karşı temsil edecek olan El-Fetih ve HAMAS’ın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Seküler çizgideki El-Fetih ile İslami kanadın temsilcisi HAMAS, siyasi fikir ayrılıkları sebebiyle aralarında bölgesel bir iç çatışma meydana gelmiştir. Bu çalışmada, El-Fetih ve HAMAS arasındaki çatışmanın nedenlerinin ortaya konulması amaçlanmış ve bu doğrultuda çalışmada, İsrail’in kuruluş tarihi olan 1948’den günümüze kadar ki süreç çeşitli yönleri ile ele alınmıştır. Konu ile ilgili olarak, yerli ve yabancı kaynaklar kullanılarak çalışmanın alt yapısı oluşturulmuştur. Çalışmada sonuç olarak, İsrail’in kurulduğu yıldan itibaren milliyetçi unsurları pasifleştirmek istediği, El-Fetih ve HAMAS arasında bölünmüşlük yaratmaya çalıştığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Filistin, İsrail, El-Fetih, HAMAS, İç Çatışma

Abstract
The question of Palestine is regarded as one of the most complicated international problems of the 20th century. This question between Palestine and Israel gave birth to Al-Fatah and HAMAS to represent Palestinian people against Israel. However, an internal conflict arose due to the political dissidence between the secular Al-Fatah and Islamist HAMAS. Our study aims to shed light on the reasons of the conflict between Al-Fatah and HAMAS and thoroughly discuss the process beginning from 1948 when Israel was founded. Vernacular and foreign sources wer used to set up a substructure for the study. At the end of study, it was concluded that Israel tried to passivate the nationalist elements since the day it was founded and wanted to maintain the disunity between Al-Fatah and HAMAS.

Keywords
Palestine, Israel, Al-Fatah, HAMAS, Inner Conflict

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri