Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


İTTİHAT VE TERAKKİ FIRKASI’NIN TERAKKİPERVER CUMHURİYET FIRKASI ÜZERİNE ETKİSİ

THE EFFECT OF COMITTEE OF UNİON AND PROGRESS ON PROGRESS REPUBLICAN PARTY

İTTİHAT VE TERAKKİ FIRKASI’NIN TERAKKİPERVER CUMHURİYET FIRKASI ÜZERİNE ETKİSİ

 
Yazar : Nermin Zahide AYDIN    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 9
Sayfa : 303-315
DOI Number: :
Cite : Nermin Zahide AYDIN , (2016). İTTİHAT VE TERAKKİ FIRKASI’NIN TERAKKİPERVER CUMHURİYET FIRKASI ÜZERİNE ETKİSİ. Route Education and Social Science Journal , 9, p. 303-315. Doi: 10.17121/ressjournal.511.
10537    4197


Özet
Demokrasi ile yönetilen ülkelerde muhalefetin olması bir gerekliliktir. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Türk siyasi hayatının ilk muhalif fırkasıdır. İttihat ve Terakki Fırkası, gücü ele geçirdikten sonra on yıl iktidarda kaldı. Kısa bir süre sonra Birinci Dünya Savaşı çıktı ve İttihat ve Terakki Fırkası kendini feshetti. Osmanlı Devleti’nin yabancı devletler tarafından işgal edilmesinden sonra Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları Milli Mücadeleye başladı. Savaşın kazanılmasından sonra birçok alanda yenilikler yapıldı. Mustafa Kemal Paşa, planlarını hayata geçirirken eski silah arkadaşlarının fikrini almadı. Bunun üzerine bir grup mebus Halk Fırkası’ndan istifa etti. İstifa eden mebuslar Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı kurdu. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, kısa bir süre sonra çıkan Şeyh Said İsyanı sonucunda kapatıldı.

Anahtar Kelimeler
Mustafa Kemal Paşa, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Kazım Karabekir Paşa.

Abstract
It is a requirement of democracy to have opposition in the country. The Progress Republican Party is the first opposition party in Turkish political life. The Committee of Union and Progress was in power for ten years after they seized power. After a short time, the First World War began and The CommitteeUnion And Progress destroyed itdelf. After the invasion by foreign states of the Ottoman Empire, Mustafa Kemal Pasha and his comrades started to the national struggle. After the war was won, innovations were made in many fields. While implementing the plans Mustafa Kemal Pasha, didn't take to the idea of his former comrades. A group of deputies resigned from Republican People’s Party. They was The Progreressive Republican Party. After a short while, The progressive Republican Party was closed as a result of the Sheikh said rebellion.

Keywords
Mustafa Kemal Pasha, Progress Republican Party, Kazım Karabekir Pasha.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri