Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ERGEN SAĞLIĞI VE GELİŞİMİ TARAMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

ADOLESCENT HEALTH AND DEVELOPMENT QUESTIONNAIRE: STUDY OF VALIDATION AND RELIABILITY

ERGEN SAĞLIĞI VE GELİŞİMİ TARAMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

 
Yazar : Mustafa TÜRKMEN  - Hülya ERCAN - Neslihan GÜNEY KARAMAN & Figen ÇOK  
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 9
Sayfa : 1-16
DOI Number: :
Cite : Mustafa TÜRKMEN - Hülya ERCAN - Neslihan GÜNEY KARAMAN & Figen ÇOK, (2016). ERGEN SAĞLIĞI VE GELİŞİMİ TARAMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Route Education and Social Science Journal , 9, p. 1-16. Doi: 10.17121/ressjournal.484.
10241    4273


Özet
Bu araştırmanın amacı Ergen Sağlığı ve Gelişimi Taramasının geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılmasıdır. Öncelikle Ergen Sağlığı ve Gelişimi Taramasının Türkçeye çeviri ve geri çeviri çalışmaları yapılmış, uzman görüşü alınmıştır. Ardından ölçek 985 öğrencilik araştırma grubuna uygulanmıştır. Ölçeğin dil bakımından uygunluğu, iç tutarlılığı ve geçerliği araştırılmıştır. Madde toplam korelasyon hesapları için SPSS 17.00 ve doğrulayıcı faktör analizi için Amos 16.00 programları kullanılmıştır. Ölçeğin çeviri çalışmasında ortaya çıkan az sayıdaki anlaşılmayan ve problemli olabilecek maddeyle ilgili düzeltmeler yapılmıştır. Madde-toplam puan korelasyonları ve Cronbach Alfa katsayıları dikkate alınarak istenen değerlere sahip olmayan maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi bulguları ölçeğin alt boyutlarının ve faktör yapılarının büyük ölçüde iyi uyum gösterdiğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, gözden geçirmesi yapılan ESGT’nın psikometrik açıdan kabul edilebilir düzeyde güvenilir ve geçerli bir araç olduğunu ve Türkiye’de ergenler üzerinde kullanılmaya hazır olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Ergenlik, Riskli Davranış, Gelişim

Abstract
The purpose of this research is to investigate validity and reliability of Adolescent Health and Development Questionnaire. The questionnaire was translated to Turkish and back translation was provided and it was presented to a group of experts for the language. Then the instrument was administered to 985 adolescents. Language compatibility, internal consistency for reliability and confirmatory analyses for validity were investigated. For item-total correlation SPSS 17.00 and for CFA AMOS 16.00 was used. Few corrections were made with regard to the translation study. Item total correlations were computed and Cronbach Alfa values were calculated and some items were excluded. CFA results showed that subscales of the instrument and factor structures showed good fit. Results showed that the instrument is a reliable and valid instrument and ready for use among Turkish adolescents.

Keywords
Adolescence, Risk Behavior, Development

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri