Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


TÜRKİYE’DE GÖÇMENLİK VE GÖÇMENLERE YÖNELİK GÜVENLİK POLİTİKALARI

IMMIGRATION IN TURKEY AND SECURITY POLICIES OF IMMIGRANTS

TÜRKİYE’DE GÖÇMENLİK VE GÖÇMENLERE YÖNELİK GÜVENLİK POLİTİKALARI

 
Yazar : Mustafa Haydar ÖZTÜRK    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 34
Sayfa : 779-786
DOI Number: :
Cite : Mustafa Haydar ÖZTÜRK , (2018). TÜRKİYE’DE GÖÇMENLİK VE GÖÇMENLERE YÖNELİK GÜVENLİK POLİTİKALARI. Route Education and Social Science Journal , 34, p. 779-786. Doi: 10.17121/ressjournal.1566.
1091    859


Özet
Göçmenlik (mültecilik) insanlık tarihi kadar eski bir serüvendir. Kimi yaşam şartlarını iyileştirmek; kimi ülkelerindeki politik huzursuzluklar yüzünden her şeyi göze alarak kendi öz vatanlarını terk etmek zorunda kalmışlardır. Bu yorucu ve ölümcül yolculuk kendilerine büyük sorunlar oluştururken, göç ettikleri ülkelerin politik ve sosyal yönden olumsuz etkilenmelerine de neden olmuşlardır.Son zamanlardaki mülteci akınlarından en fazla etkilenen ülkelerden biri de Türkiye’dir. Türkiye kendine sığınan insanları kabul etmesi ve onlara kapılarını açması çok eskiye; Osmanlı Devleti’nin İspanya Krallığı’nın baskılarından kaçan Yahudilere yardım elini uzatmasına, yani XV. yüzyıla dayanmaktadır. Bugün Güney Doğu komşularından gelen, ülkelerini, sosyoekonomik sorunlardan ve politik baskılardan kaçan 4 milyona yakın mülteciye kucak açması, tarihsel dostluk ve kardeşlik geleneğine dayanmaktadır.Türkiye, milyonları aşan mültecileri barındırmak, konuşlandırmak, iş bulmak ve sosyal hayata entegre etmek için bir yandan uluslararası anlaşmalar yaparken; diğer yandan kendi içinde bir dizi tedbirler almak durumunda kalmıştır. Bu tedbirlerin arasında “güvenlik” en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmamızda Türkiye’nin göçmen politikalarını ve uluslararası anlaşmaları incelerken, Göçmenler için uyguladığı güvenlik politikalarını irdeleyeceğiz.

Anahtar Kelimeler
Göçmenlik, göç politikaları, göçmenlik güvenliği, uluslararası anlaşmalar.

Abstract
Immigration ( asylum seeking) is an old adventure as the history of humanity. People have to leave their own countries by regarding and risking everything because some of them just want to have better living conditions and some of them are not happy with the political troubles in their countries at all. This tiring and deadly trip makes them to have huge problems as well as this trip causes the negative political and social effects in the country where they immigrate. Turkey has been one of the most affected countries by immigrants’ invasions recently. Actually receving the refugees with open arms is very old tradition of Turks; Ottoman Empire helped the Jews who escaped from Kingdom of Spain’s pressures which dates back to 15th century. Receiving approximately 4 millions of refugees who have escaped from their countries because of socio-economic problems and political repressions from South-East border’s neighbour of Turkey has based on the tradition of historical friendship and brotherhood. Turkey has made international aggrements for the refugees to shelter, to deploy, to find a job and to integrate them into social life. On the other hand, Turkey has to take a range of precautions in itself. Among these precautions, ‘security’ fronts as the most important factor. In this study, we are going to analyze the immigration policies of Turkey and the policies of immigrants’ security which has been applied for refugees.

Keywords
Immigration, immigration policies, security of immigrations, international agreements.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri