Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


KÜLTÜRLERARASILIK BAĞLAMINDA ORYANTALİZM ÜZERİNDEN ÖTEKİLEŞTİRME

MARGINALIZATION THROUGH ORIENTALISM IN TRANSCULTURALISM

KÜLTÜRLERARASILIK BAĞLAMINDA ORYANTALİZM ÜZERİNDEN ÖTEKİLEŞTİRME

 
Yazar : İlyas ÖZTÜRK  & Fatıma GiİMATDİNOVA-ÇAĞAÇ  
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 34
Sayfa : 693-701
DOI Number: :
Cite : İlyas ÖZTÜRK & Fatıma GiİMATDİNOVA-ÇAĞAÇ, (2018). KÜLTÜRLERARASILIK BAĞLAMINDA ORYANTALİZM ÜZERİNDEN ÖTEKİLEŞTİRME. Route Education and Social Science Journal , 34, p. 693-701. Doi: 10.17121/ressjournal.1564.
1279    1051


Özet
XII. Yüzyıldan itibaren batı merkezli oluşturulan oryantalizm üzerinden doğu, ötekileştirilmiş aşağılanmış ve manipüle edilmeye çalışılmıştır. Son yıllarda bu konuda doğuda farkındalık uyanmış ve karşı çalışmalar ve tepkiler oluşmaya başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, Edward W.Said'in Batı ve Doğu’nun tarihsel, kültürel ve politik algıları hakkında yazdığı “Oryantalizm-Şaarkıyatçılık (1978)” adlı kitabı olmuştur. Doğuda Oryantalizmin içeriğinin ve amacının ne olduğunun anlaşılmasına vesile olmuştur. Kitap tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştır. Oryantalizm batının kurguladığı kendi düşünce ve planları potasında oluşturduğu bir alandır. Bu alanı Edward Said, daha masum ve bilimsel gösterme adına oryantalizmin “Doğu Çalışmaları” adı ile anılmasına ışık tutmuş ve bir anlamda Oryantalizmi tartışmaya açmıştır. Batı tarafından oluşturulmuş Oryantalizm yine batı bakış açısı ile tartışılmaya açılmış olması da anlamlıdır. Oryantalistlerin “ Siz hiçbir şeyi başaramazsınız biz yaparız” mantığı ve “ötekileştirme “ çabaları oryantalizmi bilimsellikten öte bir sömürgeleştirme aracı haline getirmiştir. Bu çalışmada, Oryantalizmin kaynaklandığı ötekileştirme ve sömürgecilik gibi iki önemli odak noktası üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler
Oryantalizm, ötekileştirme, sömürgecilik

Abstract
Through western-centered orientalism, the east has been marginalized, humiliated and manipulated since the 12th century. In recent years, awareness has awakened in this regard in the east and reactions and counter attacks have begun to occur. The most important reason for the above-mentioned situation is the book of Edward W. Said entitled “Orientalism” which is about historical, cultural and political perceptions of the eastern world and the western World. In the East, the book has guided understanding the content and purpose of Orientalism and the book has caused great repercussions all over the world Orientalism is a field created by the West with the wisdom of its own thoughts and plans. In order to present this field more innocent and scientific, Edward Said put in effort to call this field “Eastern Studies” and Orientalism was opened to debate thanks to him. It is also noteworthy that Orientalism created by the West is open to discussion with the western point of view. The mentality of Orientalists, namely, “You cannot succeed in accomplishing anything but we can” and “marginalization” made Orientalism a tool of colonization rather than a scientific point of view. The current study focuses on marginalization and colonization which are two important components of Orientalism

Keywords
Orientalism, marginalization, colonization

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri