Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


EDEBİYAT-MAKİNE İLİŞKİSİNE NAZIM HİKMET RAN’IN MAKİNALAŞMAK VE TALİP APAYDIN’IN SARI TRAKTÖR İSİMLİ METİNLERİ ÜZERİNDEN BAKMAK
Dünyanın gelişip değişmesiyle birlikte insan hayatı da değişime uğramıştır. Hayatın veya yaşam şeklinin değişmesine sebep olan etkenlerden biri de makinelerdir. 19. yüzyılın ilk çeyreğinde kendisini göstermeye başlayan makineler, özellikle 20. yüzyıldan itibaren varlığını daha çok hissettirir. İnsan hayatında varlığını bu kadar hissettiren bu makineler, doğal olarak edebiyata da yansır. Bu yansımanın bir neticesi olarak ortaya çıkan bu çalışmada; Türk edebiyatından, biri nazım diğer nesir türünden iki eser üzerinden -modernizm merkezli olarak- makinenin köy hayatına girişi ve onu etkileyişi ele alınmıştır. İncelemede ele alınan nazım ve nesir türünden eserlerin merkezinde köy hayatı vardır. Köy hayatıyla ifade edilmek istenen ise toprağın, tarımın makineye olan ihtiyacıdır. Toprağın makineye olan ihtiyacının giderilmesi süreci, bu süreç ile köye gelen makinenin köy hayatına, köyün düşünce dünyasına olan etkileri anlatılmıştır. Genel kabul görmüş bir bakış açısına göre gelişmenin ilk basamaklarından biri olarak kabul edilen makine, gayet doğal olarak köy yerine şehirlerde bulunan fabrikalarda kullanılmaya başlanmıştır. Fakat burada bahse konu olan iki eserin müellifleri, herhalde kalkınmanın köyden başlayacağını düşündükleri için olsa gerek, ülkenin ilerlemesi için makinenin önemini, şehir hayatı yerine köy hayatı üzerinden vermeyi tercih etmişlerdir.

Anahtar Kelimeler
Edebiyat, şiir, roman, köy, tarım, makine

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri