Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


SOSYAL PROBLEMLER SOSYOLOJİSİ PERSPEKTİFİNDEN SURİYELİ MÜLTECİLER: PROBLEM Mİ, FIRSAT MI?

SYRIAN REFUGEES FROM THE PERSPECTIVE OF SOCIAL PROBLEMS SOCIOLOGY: THE PROBLEM OR OPPORTUNITY?

SOSYAL PROBLEMLER SOSYOLOJİSİ PERSPEKTİFİNDEN SURİYELİ MÜLTECİLER: PROBLEM Mİ, FIRSAT MI?

 
Yazar : Muhammet ÇEVİK    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 20
Sayfa : 183-195
DOI Number: :
Cite : Muhammet ÇEVİK , (2017). SOSYAL PROBLEMLER SOSYOLOJİSİ PERSPEKTİFİNDEN SURİYELİ MÜLTECİLER: PROBLEM Mİ, FIRSAT MI? . Route Education and Social Science Journal , 20, p. 183-195. Doi: 10.17121/ressjournal.910.
1455    1109


Özet
Irak ve Suriye savaşları yüzünden milyonlarca insan hayatta kalmak için başta yakın komşu ülkeler olmak üzere göç etmiştir. Türkiye, Suriye’de yaşanan iç savaş ve zulümler nedeniyle bir “göç akını”na uğramıştır. Bugün Türkiye’de üç buçuk milyon göçmen/mülteci/sığınmacı bulunmaktadır. Bu yoğunlukta göçmen ve mültecinin topluma dâhil olması beraberinde bazı yeni durumlar ve riskler getirmektedir. Her şeyden önce göç ile toplumda ırk, etnisite, dil ve kültürde çeşitlilik artmakta ve bu durum bazen ayrışma ve çatışma yaratabilmektedir. Artan çeşitlilik, sosyal ve ekonomik açıdan bazı fırsatları barındırmakla beraber, özellikle ekonomi temelli kaygılar göçmenlerin/mültecilerin sorun olarak algılanmasına ve tepkiler oluşmasına sebep olmaktadır. Sosyal problemler sosyolojisi perspektifinden göç ve mültecilik konusunu teorik olarak ele alacağımız bu makalede, göç akınının işgücü, istihdam, ekonomik kaynaklar üzerindeki olası etkilerini ve göçle artış gösteren ırksal/etnik çeşitliliğin yeni gerilimler yaratabilecek olası sonuçlarını ele alacağız. Ortaya çıkabilecek potansiyel sorunların yanında olası fırsatları ve katkıları da değerlendireceğiz.

Anahtar Kelimeler
Göç, Suriyeli Sığınmacıların Etkileri, Sosyal Problemler, Sığınmacılar Sorunlar ve Fırsatlar

Abstract
Because of the wars in Iraq and Syria, millions of people have migrated to neighboring countries, mainly to survive. Turkey have a "flow of immigration" because of civil war and persecution in Syria. Today, there are three and a half million immigrants / refugees / asylum seekers in Turkey. Incorporation of immigrants and refugees in this density brings with them some new situations and risks. Above all, immigration increases diversity in race, ethnicity, language and culture in society, and this can sometimes lead to dissociation and conflict. Even if the increased diversity has some opportunities for social and economic reasons, economy-based concerns causes to perceive migrants/asylum seekers as a problem and create reactions. We will theoretically discuss the issue of immigration and refugees from the sociological perspective of social problems. In this article we will consider the likely impact of the influx of migrants on labor, employment, economic resources and the possible consequences of new tensions of racial/ethnic diversity. In addition to potential problems that may arise, we will also evaluate possible opportunities and contributions.

Keywords
Migration, Syrian Asylum Seekers, Social Problems, Asylum Seekers and Opportunities

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri