Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


KEMAN EĞİTİMİNE BAŞLARKEN KULLANILAN İLK ÜÇ YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE UYGULANAN SIRALAMANIN VE YAKLAŞIMIN İNCELENMESİ

EXAMINING OF THE SEQUENCE AND APPROACH IN THE TEACHING OF THE FIRST THREE BOW TECHNIQUES USED IN THE VIOLIN EDUCATION

KEMAN EĞİTİMİNE BAŞLARKEN KULLANILAN İLK ÜÇ YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE UYGULANAN SIRALAMANIN VE YAKLAŞIMIN İNCELENMESİ

 
Yazar : Cenk Önder ÖZEN  & Mehmet Kayhan KURTULDU  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 20
Sayfa : 437-447
DOI Number: :
Cite : Cenk Önder ÖZEN & Mehmet Kayhan KURTULDU, (2017). KEMAN EĞİTİMİNE BAŞLARKEN KULLANILAN İLK ÜÇ YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE UYGULANAN SIRALAMANIN VE YAKLAŞIMIN İNCELENMESİ. Route Education and Social Science Journal , 20, p. 437-447. Doi: 10.17121/ressjournal.870.
1767    1041


Özet
Bu çalışmada, Türkiye’deki eğitim fakültelerinde görev yapmakta olan keman eğitimcilerinin keman eğitimine başlarken öğrettikleri ilk üç yay tekniğinin neler olduğu ve bu teknikleri öğretmek için hangi metotları kullandıkları, ayrıca tekniklerin öğretim aşamalarında belli bir sıra izlenilmesinin gerekliliği gibi konular hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, görüşme formunun uygulandığı 20 üniversiteden 37 öğretim elemanı katılım sağlamıştır. Görüşme formunda belirtilen bilgiler doğrultusunda, Öğretim elemanlarının genel olarak kullandığı yay tekniklerinin 1. sırada “détaché”, 2. sırada “legato” ve 3. sırada “staccato” olduğu anlaşılmıştır. Teknikler öğretilirken en çok, “Ömer Can Keman Eğitimi”, “Otokar Sevcik”, “Hans Sitt”, “Arthur Seybold”, “Mathieu Crickboom”, “Franz Wohlfahrt”, “Shinichi Suzuki”, “Jacques Féréol Mazas”, ve “Ali Uçan” gibi metotların kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda, eğitimcilerin uyguladıkları sıralamanın keman öğrencileri üzerinde denenip, incelenmesi planlanmış ve öğrencilerin katılımlarıyla birlikte ön test ve son testten oluşan bir uygulama çalışması yapılmıştır. Daha sonra bu uygulama çalışmasının sonuçları analiz edilmiştir. İlk analizde, uzman öğretim elemanlarının ön test ve son test toplam puanları arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Daha sonra 3 uzman öğretim elemanının ön test puanları arasındaki ilişki ve aynı öğretim elemanlarının son test puanları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Tüm puanlar incelendiğinde, aralarında yüksek düzeyli ve pozitif yönlü bir korelasyon görülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Çalgı Eğitimi, Keman Eğitimi, Yay Teknikleri.

Abstract
This study was aimed at examining the first three bow techniques violin instructors teach when they begin violin education, the methods they use to teach these techniques and also the need for using an order during teaching these techniques. 37 lecturers participated from 20 universities in which the survey questionnaire was implemented. In line with the information in the questionnaire, It was understood that the bow techniques generally used by instructors are firstly “détaché”, secondly “legato” and third “staccato”. While teaching these techniques, it was found that most used methods are “Ömer Can Violin Education”, “Otokar Sevcik”, “Hans Sitt”, “Arthur Seybold”, “Mathieu Crickboom”, “Franz Wohlfahrt”, “Shinichi Suzuki”, “Jacques Féréol Mazas”, and “Ali Uçan”. In accordance with the findings, the implementation and examination on the violin students of the order violin instructors use were planned; then an experimental study, which consisted of a pre-test and post-test, was conducted on violin students. Afterwards, the results of this experimental study were analyzed. In the first analysis, the relationship between the total pre-test and post-test scores of lecturers was observed. Then, the relationship between three lecturers’ pre-test scores and the relationship between the same lecturers’ post-test scores were examined. When all the scores were analyzed, a high and positive correlation is observed between them.

Keywords
Instrument Training, Violin Training, Bow Techniques.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri