Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NDE RUSYA’NIN İKTİSADİ PERFORMANSI

THE ECONOMIC PERFORMANCE OF RUSSIA IN SHANGHAICOOPERATION ORGANIZATION

ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NDE RUSYA’NIN İKTİSADİ PERFORMANSI

 
Yazar : Aslihan NAKIBOĞLU  - Zübeyir TURAN & Merve LEVENT  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 14
Sayfa : 13-32
DOI Number: :
Cite : Aslihan NAKIBOĞLU - Zübeyir TURAN & Merve LEVENT, (2017). ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NDE RUSYA’NIN İKTİSADİ PERFORMANSI. Route Education and Social Science Journal , 14, p. 13-32. Doi: 10.17121/ressjournal.671.
10451    4051


Özet
Orta Asya’da ABD’nin Rusya’nın varlığını riske atarak tek kutuplu dünya düzeni istemesiyle ve Rusya’nın Çin ve İran’la olan sorunlarını erteleyerek işbirliğine gitmesiyle 26 Nisan 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan’ın da katılımıyla Şanghay Beşlisi kurulmuştur. 2001 de ise Özbekistan’ın katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü adını almıştır. Örgüt yapılarını ahenkli bir toplum haline açmayı, bölgede ekonomik gelişmeyi zirveye çıkarmayı, artan uluslararası değişim için etkili bir platform kurulması olarak amaçlarken anahtar kelimeler olarak da güvenlik, bölgesel enerji bağlantısı, ulaşım, finansal işbirliği ve haberleşmeyi tercih etmiştir. ‘Şanghay İşbirliği Örgütü’nde Rusya’nın İktisadi Performansı’ adlı makale çalışmasında örgütün en önemli üyelerinden biri olan Rusya’nın örgüt içerisindeki iktisadi performansının nasıl olduğu ele alınmıştır. Çalışmanın I. bölümünde Şanghay İşbirliği Örgütü’nün tarihsel süreci, II. bölümünde Rusya’nın iktisadi performansı, III. bölümde gelecekte Şanghay Örgütü ve konu değerlendirmesiyle çalışma tamamlanmıştır. Bu bağlamda sonuç olarak Rusya’nın enerji merkezi olarak dikkat çeken önemli bir konumda olduğu, ekonomisini büyük ölçüde petrol ve doğalgaz ihracatına bağlı olduğu vb. özellikleri bünyesinde barındırdığı görülmektedir. Örgüt içerisinde Rusya’nın iktisadi performansı açısından en büyük ticari ortağının Çin olması ve Rusya’nın da bu bağlamda Çin’e bağımlı olmasını ortaya çıkarmıştır. Rusya’nın dışında Çin ekonomisi açısından da enerji oldukça büyük bir öneme sahip olup, enerji alanında Rusya’yı Çin’e bağımlı bir mekanizmaya zorlamaktadır.

Anahtar Kelimeler
güvenlik, bölgesel enerji bağlantısı, ulaşım, finansal işbirliği ve haberleşme

Abstract
The Shanghai Five has been created in 26 April 1996 with the participation of China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan when the USA wanted to establish a single-pole world order risking the presence of Russia in the Central Asia and Russia collaborated by delaying the problems with China and Iran. It has been named as Shanghai Cooperation Organization upon inclusion of Uzbekistan in 2001. The organization’s objective was to create a harmonious society, achieve the highest level of economic improvement in the region, establish an effective platform for the accelerated international transformation and chose security, regional energy network, transportation, financial cooperation and communication as key words. The article named ‘Russia’s Economic Performance in Shanghai Cooperation Organization analysed the economic performance of Russia within the organization as one of the most important members. Part I of the present study is focused on historical development of Shanghai Cooperation Organization, Part II is about Russia’s economic performance and Part III is about future of Shanghai Organization. In conclusion, it is understood that Russia has certain characteristics such as the important position drawing attention as centre of energy and economy that is substantially dependent on oil and natural gas exports, etc. As China is the biggest trade partner contributing to Russia’s economic performance, Russia became dependent on China economically. Apart from such dependency of Russia, energy is highly important for Chinese economy and this importance forces Russia towards a mechanism dependent on China about the energy.

Keywords
security, regional energy network, financial cooperation and communication.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri