Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


İSLÂM HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRKİYE’DEKİ İLTİCA HAKKININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ASSESSMENT OF ASYLUM REFUGEE RIGHT IN TURKEY UNDER THE BASIC PRINCIPLES OF ISLAMIC LAW

İSLÂM HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRKİYE’DEKİ İLTİCA HAKKININ DEĞERLENDİRİLMESİ

 
Yazar : Recep ÖZDEMİR    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 12
Sayfa : 191-204
DOI Number: :
Cite : Recep ÖZDEMİR , (2016). İSLÂM HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRKİYE’DEKİ İLTİCA HAKKININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Route Education and Social Science Journal , 12, p. 191-204. Doi: 10.17121/ressjournal.575.
8294    5957


Özet
2011 yılının Mart ayında, iç karışıklıkların başlamasından bu yana, günden güne artan sayıda Suriye vatandaşı Türkiye’ye sığınmacı olarak gelmektedir. İç karışıklıkların başlamasından bu yana, Suriye ile güçlü tarihi, kültürel ve komşuluk bağları olan Türkiye Cumhuriyeti iç karışıklıklardan etkilenen Suriye vatandaşları için “açık kapı” politikası izlemiştir. Türkiye, gerek sınırları içerisindeki geçici barınma merkezlerinde ve çeşitli illerde, gerekse Suriye sınırları içerisindeki geçici barınma merkezlerinde ve çeşitli yerleşim yerlerinde bu trajediden etkilenen Suriye vatandaşlarına insani yardım sağlamada en cömert davranan ülke olmuştur. Bu çalışmada İslâm hukuku bağlamında Suriyeli mültecilerin hukukî durumu ve kayıt durumu hakkında bilgi verilecektir. İltica hakkı Kur’an ve hadis metinlerinde yer almaktadır. İltica hakkı İslâm hukukunda temel bir insan hakkı olarak ele alınmaktadır. İslâm tarihinde gerçekleşen Hicret ise ilticanın tarihi arka planını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler
İltica, İslâm Hukuku, Mülteci, Hak.

Abstract
Since the outset of the conflict in March 2011, increasing number of refugees from Syria has sought asylum in Turkey. From the outset of the conflict, The Republic of Turkey, with its historical, cultural and neighborhood ties, followed an open door policy to refugees. Turkey has been the most generous country in providing all type of humanitarian aid to Syrian citizens affected by this tragedy whether under temporary protection in Turkey or inside Syrian borders. In this study we provide information about the legal status and registration status of the Syrian refugees in the context of Islamic law. Right of asylum is located in the texts quran and the hadith. Right of asylum is discussed as a basic human right in the Islamic law. Migration that happened in the history of Islam, forms the historical background of the asylum.

Keywords
Asylum, Islamic Law, Refugee, Right.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri