Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


PAKİSTAN, SİNDH, BENGAL HALK HİKÂYELERİNDE YER ALAN OLAYLARDAKİ BENZERLİKLER

SIMILARITIES BETWEEN OF PAKISTAN, SINDH AND BENGALI FOLK TALESSES’ EVENTS

PAKİSTAN, SİNDH, BENGAL HALK HİKÂYELERİNDE YER ALAN OLAYLARDAKİ BENZERLİKLER

 
Yazar : Mustafa Sarper ALAP    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 11
Sayfa : 124-131
DOI Number: :
Cite : Mustafa Sarper ALAP , (2016). PAKİSTAN, SİNDH, BENGAL HALK HİKÂYELERİNDE YER ALAN OLAYLARDAKİ BENZERLİKLER. Route Education and Social Science Journal , 11, p. 124-131. Doi: 10.17121/ressjournal.564.
8208    5485


Özet
Ülkelerin kendi halk edebiyatları arasında yaratmış oldukları hikâyeler çeşitli konular üzerindedir. Konuların mutlu sonla bitenleri de vardır, trajedi ile bitenleri de vardır. Farklı ülkelerde farklı şekillerde ortaya çıkarılmış olan hikâyeler bazı yönleriyle birbirlerine benzerlik gösterirken, bazıları ise tamamıyla birbirinden farklıdır. Pakistan halk folkloru içerisinde yer alan hikâyeler, kimi zaman bir kitap içerisinde ufak ufak parçalar halinde oluşturulurken kimi hikâyelerin kendileri komple bir kitap halindedir. Genelde bir kitap içerisinde yer alan bir hikâyenin bütününü okumak zaman alırken, bir kitap içerisinde kısa ama özlü bir şekilde yer alan hikâyelerde bulunmaktadır. Pakistan folkloru içerisinde çok meşhur olan hikâyeler yer almaktadır. Bunların en bilinenleri “Sassi Punnu”, “Sohni Mahinval”, “Heer’in Öyküsü” ve diğer hikâyelerdir. Hikâyelerde yer alan olaylar, birbirleriyle benzerlikler göstermektedir. Olayların başlangıcı, kahramanların özellikleri, yaşadıkları yerler, kadın kahramanların güzelliği, birbirini seven kişilerin maddi durumlarının farklılıkları, benzer tehlikeler, kişilerin kötülüğü ve öykülerin sonlarının benzerlikleri temaları bu halk hikâyeleri içerisindedir. Bu edebiyat türü ile ilgili Türkiye’de çok sınırlı sayıda yayın yer almaktadır, bu edebiyata dair hikaye kitapları genelde çok eski zamanda yayımlanmış olan eski tarihli İngilizce kitaplar ve Pakistan’da yayımlanmış olan Urduca kitaplardır.

Anahtar Kelimeler
Pakistan, Sind, Bengal, Folklor

Abstract
Stories have created in their country of folk literature and are on various issues. There is also what is happening with the happy ending subject, there are those ending in tragedy. It was similar to each other in some ways the story is revealed in different ways in different countries, some of which are completely different from each other. Located in folklore stories Pakistani people, some of whom time is a complete story in a book themselves into small parts in creating a book. In general, while the time to read the whole story contained in a book, a short story, but in a concise manner located in a book. Stories which are very famous in folklore is located in Pakistan. Theirs best known for "Sassi Punnu", “Sohni and Mahinwal”, “The Story Of Heer” and other stories. Besides, the story is similar in some folk tales are also included. The onset of events, the characteristics of heroes, they live in places, the beauty of the heroine, differences in the financial situation of each person who loves, similar hazards, similar to the theme of the last of the evil and stories people are in these folk tales. This kind of literature is located on a very limited number of publications in Turkey, which is the oldest books in English story books about literature published in time and are usually very old books published in Urdu in Pakistan.

Keywords
Pakistan, Sindh, Bengal Folklore

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri