Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


İLKÖĞRETİM TÜRKÇE VE ORTA ÖĞRETİM TÜRK EDEBİYATI DERS KİTAPLARINDA ÂŞIK EDEBİYATI

ÂŞIK LITERATURE IN ELEMENTARY TURKISH AND SECONDARY EDUCATION TURKISH LITERATURE COURSEBOOKS

İLKÖĞRETİM TÜRKÇE VE ORTA ÖĞRETİM TÜRK EDEBİYATI DERS KİTAPLARINDA ÂŞIK EDEBİYATI

 
Yazar : Ömer YILAR    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 9
Sayfa : 336-342
DOI Number: :
Cite : Ömer YILAR , (2016). İLKÖĞRETİM TÜRKÇE VE ORTA ÖĞRETİM TÜRK EDEBİYATI DERS KİTAPLARINDA ÂŞIK EDEBİYATI. Route Education and Social Science Journal , 9, p. 336-342. Doi: 10.17121/ressjournal.526.
8721    3643


Özet
Ders kitapları, bir toplumdaki eğitim sisteminin en kestirme yoldan gözlenebileceği araçlardır. Bu araçlar, bir yandan o toplumun resmi ideolojisini içerirken bir yandan da değerlerini, kültürel birikimini ve yetiştirmeye çalıştığı gençliğe çizdiği yolu gösterirler. Ders kitabı, eğitim açısından; kullanma kolaylığı olan, her öğrencinin ulaşabildiği, bilgilerin dolaysız olarak verildiği, sürekli kullanılabilen, her an başvurulabilen, sözel öğretimin boşluklarını doldurabilen bir araçtır. Âşık şiiri, yüzyıllar boyunca Türk halkının duygusunu, inancını, zevkini, acısını, neş’esini, dünya görüşünü, ideallerini içinde barındıran bir hazine gibi günümüze taşınmıştır. Çünkü âşıklar, içinde bulundukları toplumların sözcüsüdürler. Dolayısıyla belli kurallara dayalı olarak ürettikleri şiirlerinde bağlı bulundukları kültüre ait birçok değeri de aktarırlar. Eğitim, bir yönüyle kültürün genç kuşaklara aktarılmasını amaçlar. Türkçe ve Türk edebiyatı dersi de bu amaca ulaşmada önemli bir yere sahiptir. Türkçe ve Türk edebiyatı ders kitapları hazırlanırken zengin bir kültür hazinesi olan âşık edebiyatına mutlaka daha geniş bir yer ayrılmadır. Bu çalışmada, 2014-2015 öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığınca dağıtılan, ilköğretim birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar okutulan "Türkçe" ders ve öğrenci çalışma kitapları ile lise dokuzuncu sınıftan on birinci sınıfa kadar okutulan "Türk Edebiyatı" ders kitapları, "Âşık Edebiyatı" içeriği bakımından incelenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda Türkçe ve Türk Edebiyatı ders kitaplarında âşık edebiyatına hak ettiği yerin verilmediği gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Eğitim, ders kitabı, Türkçe, Türk Edebiyatı, kültür.

Abstract
Coursebooks acting as instruments are the shortest way of observing the education system in a society. These instruments on the one hand draw the the official ideology of the society, whereas on the other hand they point the way to the young whom they try to educate, including their values, cultural backgrounds. A coursebook, in terms of education; is easy to use, available for each student, where information is given directly, could be used continuously and could be consulted at any time, a tool that fills the verbalin struction. Âşık poetry, like a treasure, has preserved for centuries the sense, faith, taste, pain, joyand the worldview of Turkish people till today. Because Aşık sare the spokesmen of the communities in which they live. Therefore, many of the cultural values they area filiated with certain rules in poetry are also produced on the basis of the transfer. Education aims at transferring culture to the younger generations with an aspect. Turkish and Turkish literature courses also have an importantpart in achieving this goal. Aşık literature that is a rich cultural treasure certainly be given a larger place when preparing Turkish and Turkish literature coursebooks. Inthisstudy, in 2014-2015 academic year the "Turkish" coursebooks and student workbooks distributed by the Ministry of Education from primary first class to eighth grades have been examined interms of content of Aşık Literature along with high school "Turkish Literature" text books from nineth class to the eleventh grades. As a result of the study, it has been observed that in Turkish and Turkish literature, Aşık literature have not been given the right place it deserves.

Keywords
Education, coursebook, Turkish, Turkish literature, culture.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri