Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


SELÇUKLULAR DÖNEMİNDE KIRŞEHİR: İKTİSADİ, SİYASİ, SOSYAL YAPISI VE AHİLİĞİN İZLERİ

SELJUKS PERİOD OF KIRŞEHİR: ECONOMİC AND SOCİAL STRUCTURE AND TRACES OF AKHİSM

SELÇUKLULAR DÖNEMİNDE KIRŞEHİR: İKTİSADİ, SİYASİ, SOSYAL YAPISI VE AHİLİĞİN İZLERİ

 
Yazar : Yusuf Kemal ÖZTÜRK    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 9
Sayfa : 124-143
DOI Number: :
Cite : Yusuf Kemal ÖZTÜRK , (2016). SELÇUKLULAR DÖNEMİNDE KIRŞEHİR: İKTİSADİ, SİYASİ, SOSYAL YAPISI VE AHİLİĞİN İZLERİ. Route Education and Social Science Journal , 9, p. 124-143. Doi: 10.17121/ressjournal.508.
9649    5381


Özet
Kırşehir, Selçuklu Devleti döneminde önemli ticaret merkezlerinden biri olarak, en parlak dönemini geçirmiştir. Aslında ilgili dönem Ahi Evran’ın, Hacı Bektaş’ın, Mevlana’nın, Baba İlyas’ın Anadolu’da yaşadıkları dönemdir. Bu şekilde, Anadolu’daki ilim ve düşünce adamlarının çokluğu ve faaliyetleri, Selçukluların ilim ve felsefeye verdiği önemin de göstergesidir. Ancak Selçuklu Devleti’ni sarsan Moğol akınları, Anadolu’nun belirli bir süre sahipsiz kalmasına neden olmuştur. Bu şahsiyetlerin Anadolu’daki faaliyetleri ise dağılan Türkmen halkını toparlamak ve maneviyatlarını yüksek tutmak şeklinde gelişmiştir. Zaten Anadolu Ahiliğinin kurulması da Moğol akınları sonucu başlayan Türkmen göçlerinin başlamasına denk gelmektedir. Temelini fütüvvet anlayışından alan Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran’dır. Esnaf birlikleri şeklinde örgütlenen Teşkilat, aynı zamanda ekonomik hayatın düzenlenmesine de hizmet etmiştir. Orta Anadolu’nun küçük kentlerinden olan Kırşehir, Ahiliğin merkezi olarak kabul edilmektedir. Ancak debbağlığın piri kabul edilen Ahi Evran’ın Kırşehir’de yaşadığının kabul görmesi, buna rağmen şehirde debbağlıkla ilgili çok az belirtinin olması oldukça ilginçtir. Buna rağmen Tabakhane olarak anılan bir yerin halen şehirde bulunması bu mesleğin zamanın da şehirde var olduğunun işareti olarak kabul edilmektedir. Ancak asıl konumuz olan Selçuklu dönemi gerçekten ilginç gelişmelere sahne olmuş ve bu süreçte şehir birçok kez el değiştirmiştir. Bu yüzden Selçuklu dönemindeki iktisadi, siyasi ve sosyal yapı incelenmeye değer bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler
Kırşehir, Ekonomi Tarihi, Selçuklu Dönemi, Ahilik, Fütüvvet, Osmanlı Devleti.

Abstract
Kırşehir lived its glorious period in the Seljuk period as an important trade center. That period was the time when Ahi Evran, Hacı Bektaş, Mevlana, Baba İlyas lived in Anatolia. In this respect, The presence and the activities of great number of scientists in the area is a good evidence to prove that Seljuc people gave great importance to the science and literature. However, the attacks of Mogols on the Seljuc reign caused a lost in authority in Anatolia for a certain period of time. These prominent people carried on their activities to keep the Türkmen people together and to keep their spirituality high. The establishment of the Ahilik happened at the same time when the Mogol attacks started to Anatolia. Ahilik whose principles based on morality was established by Ahi Evran. The institution was first established as small scale- retailer and it also organized the economical life in Anatolia. The small city of Kirsehir in central Anatolia, is considered as the center of Ahilik. However, the acceptance of Ahi Evran's living in Kırşehir, it is quite surprising that the signs of the Debbahlık were so little. . Despite this,the presence a place still called Tannery in the city is considered as a sign that such a profession was carried on the city. However, many interesting developments occured in Seljuk period and the city was invaded by many civilizations. For such a reason, it was found worthy to investigate the economic and social structure of the city in the Seljuk period.

Keywords
Kırşehir, Economic History, Seljuk Period, Akhism, Fütüvvet, Ottoman State.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri